Καλό το ερώτημα: Τι κάνει ένα τουρκικό πλοίο στο Καστελόριζο και ψάχνει για αέριο που δεν υπάρχει;

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φωτογραφίζεται με τους στρατιωτικούς κατά την επίσκεψή της στην Πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» στο Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




«Υπάρχει ένα νησί, στα ανατολικά σύνορα του Αιγαίου, γύρω από το οποίο, σε αυτές τις ώρες, περιστρέφεται η προσοχή ενός μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ονομάζεται Καστελόριζο και το να γράφεις γι αυτό είναι σαν να ταξιδεύεις σε χιλιάδες αντιφάσεις”.

Τα παραπάνω γράφει η ιστοσελίδα il foglioρθρο της Luciana Grosso). Τίτλος του άρθρου: Che ci fa una nave turca a Kastellorizo a cercare il gas che lì non c’è? (Τι κάνει ένα τουρκικό πλοίο στο Καστελόριζο και ψάχνει για αέριο που δεν υπάρχει;)

Προσθέτει και τα εξής:

“Ξεκινώντας από το όνομα, το Καστελόριζο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι το επίσημο: το επίσημο είναι το Μεγίστη, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “το μεγάλο”. Που είναι  άλλη μία αντίφαση για ένα νησί εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επιφάνεια και με πληθυσμό 400 κατοίκων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι άλλα νησιά του Αρχιπελάγους της, αυτά των Δωδεκανήσων, είναι ακόμη μικρότερα, δικαιούται τον τίτλο του μεγάλου. Μια άλλη αντίφαση αφορά το γεγονός ότι είναι ένα νησί του οποίου το όνομα λέει λίγα ή τίποτα στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά το οποίο ο καθένας έχει δει, τουλάχιστον μία φορά, τουλάχιστον εν μέρει, στην ταινία “Mediterraneo” που γυρίστηκε εκεί (με μια καλή δόση φαντασίας, αφού στην πραγματικότητα οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το νησί τον Σεπτέμβριο του 1943).

Μια αντίφαση, λοιπόν, είναι επίσης το γεγονός ότι, στην ταινία, το νησί ορίζεται ως “μηδενικής στρατηγικής σημασίας”, αλλά η σημασία αυτού του νησιού απέχει πολύ από το μηδέν και για μήνες πλοία κάθε είδους διασχίζουν στα νερά του».

ΠΗΓΗ: il foglio Άρθρο της Luciana Grosso, Che ci fa una nave turca a Kastellorizo a cercare il gas che lì non c’è?]

Μεσόγειος: Η Τουρκία επιστρέφει για να πλεύσει εντός 12 μιλίων από την ελληνική ακτογραμμή

«Από χθες το τουρκικό πλοίο Oruç Reis ασχολείται με επιχειρήσεις αναζήτησης παραβιάζοντας το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και ταξιδεύει έξι μίλια από την ακτή του ελληνικού νησιού Καστελόριζο”, γράφει στην ilnautilus.it και σε άρθρο γνώμης ο Abele Carruezzo.

Σημειώνει σχετικά: 

“Οι διεθνείς συνθήκες για την Τουρκία δεν έχουν σημασία, επομένως το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis (σκάφος έρευνας, μήκους 86 μέτρων και πλάτους 19, πήρε το όνομά του από τον Οθωμανικό ναυτικό, ιδιώτη και κυβερνήτη της Δυτικής Μεσογείου και τον μεγαλύτερο αδερφό του Barbarossa) αρχικά έπλευσε νοτιοδυτικά, και έπειτα πραγματοποίησε παράνομες σαρώσεις πετρελαίου στην περιοχή έξι ναυτικά μίλια από το ελληνικό νησί χωρίς άδειες.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το Ελληνικό Ναυτικό που ελέγχει το τουρκικό πλοίο και επίσης παρακολουθεί τα στρατιωτικά πλοία Ataman και Cengiz Han που το συνοδεύουν, η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια της ειρηνικής κατανόησης και παραμένει αδιάφορη για τις διεθνείς κλήσεις. Για την Άγκυρα, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα τηρούσαν τις υποσχέσεις που έγιναν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, που εδώ και καιρό εμπλέκουν τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια εξάλειψης των εντάσεων από τη Μεσόγειο και καθορισμού των συνόρων της θαλάσσιας ηγεμονίας.

Στο Αιγαίο πέλαγος, σήμερα, υπάρχει τουρκικός στόλος. ειδικότερα στην θαλάσσια έκταση μεταξύ Λήμνου, Τενεδου και Ιμβρου, προκαλώντας έτσι την κινητοποίηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού οι μονάδες του οποίου παρακολουθούν στενά την περιοχή. Η Άγκυρα δικαιολογείται δηλώνοντας ότι το τουρκικό ναυτικό ασχολείται με στρατιωτικά πλοία σε αυτή τη θάλασσα για στρατιωτικές ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητικές επιχειρήσεις του τουρκικού πλοίου Oruç Reis στην ανατολική Μεσόγειο για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επεκταθεί έως την προσεχή 27η Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται από πηγές του Τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας. Αυτή η απόφαση προκαλεί διπλωματικές αλλαγές και αυξάνει τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο και πολλά άλλα ελληνικά νησιά βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, υπονοώντας ότι οι αποστάσεις της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας πρέπει να μετρηθούν από την ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι όλα τα νησιά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ισότιμη βάση κατά τον υπολογισμό των θαλάσσιων συνόρων. Στο διπλωματικό μέτωπο, οι επτά χώρες Euromed, με επικεφαλής τη Γαλλία, ζητούν από τις τουρκικές αρχές μια οριστική «διευκρίνιση», προσπαθώντας να περιορίσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν εξαρτάται από τον Macron και τη Γαλλία – προσθέτουν τουρκικές πηγές – για να καθορίσουν τη θαλάσσια κυριαρχία μιας μεσογειακής χώρας ή οποιασδήποτε άλλης γεωγραφικής περιοχής».

ΠΗΓΗ: ilnautilus.itΆρθρο γνώμης του Abele Carruezzo – Mediterraneo: la Turchia ritorna a navigare entro le 12 miglia dalle coste elleniche]

Το Ισραήλ στηρίζει την Αθήνα: Ισχυρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: