Καλά νέα: Το εμβόλιο της Οξφόρδης δείχνει να προσφέρει ισχυρή ανοσία στους ηλικιωμένους

File Photo: Εργαστήριο όπου αναπτύσσεται το εμβόλιο της Οξφόρδης – AstraZeneca. EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Ισχυρή ανοσία στους ηλικιωμένους, την πλέον ευάλωτη ομάδα στον κορωναϊό παρέχει το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraΖeneca, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών τεστ.

Την αποκλειστική είδηση δημοσιεύει ρεπορτάζ των Financial Times που το πρωί της Δευτέρας είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας.

Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι το εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και T – λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, επικαλούμενες δύο πηγές με γνώση επί του θέματος.

Τα ευρήματα θεωρούνται ενθαρρυντικά για τους επιστήμονες που αναζητούν αποδείξεις ότι το εμβόλιο θα σώσει τους ηλικιωμένους από σοβαρή ασθένεια ή θάνατο  λόγω του ιού.

Τα ευρήματα απηχούν ανάλογα δεδομένα που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο παράγει «ισχυρή ανοσολογική απάντηση» σε υγιείς ηλικιακές ομάδες  μεταξύ 18 και 55 ετών, σύμφωνα με όσα σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των αιματολογικών αποτελεσμάτων ανοσογονικότητας, όπως αποκαλούνται.

Ωστόσο οι FT επισημαίνουν ότι τα ασφαλή τεστ ανοσογονικότητας δεν εγγυώνται ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί τελικά ασφαλές και αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους.

Λεπτομέρειες των ευρημάτων αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα σε επιστημονική επιθεώρηση.

Εμβόλιο ίσως και το Ιανουάριο

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούλιο στο περιοδικό Lancet και τα οποία περιέγραφαν τις ίδιες ανοσοαποκρίσεις σε ομάδα υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55.

Σε εκείνη τη μελέτη τονιζόταν ότι το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα και τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για τουλάχιστον 56 ημέρες.

Οι πληροφορίες των Financial Times έρχονται σε χρονική στιγμή που άλλα δημοσιεύματα στη Βρετανία αναφέρουν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι πολίτες που υπάγονται σε ομάδες προτεραιότητας, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν ακόμα και από τον Ιανουάριο.

Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ο γνωστός Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι είπε πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι ξεκάθαρο αν κάποιο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όπως πρόσθεσε, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι πιθανότερο να αρχίσει όχι νωρίτερα από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 19.790 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 151 θανάτους. Πλέον οι νοσηλευόμενοι φορείς του κορωνοϊού είναι 7.850.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Financial Times: Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: Oxford Covid vaccine trials offer hope for the elderly 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΥΓΕΙΑ

 

Νέο ρεκόρ μολύνσεων παγκοσμίως για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το Σαββάτο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal