Μίχαλος : «Έξωση» των τούρκικων επιμελητηρίων από τα Ευρωεπιμελητήρια

File Photo: Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της Τουρκίας από τα Ευρωεπιμελητήρια εξαιτίας των προκλητικών και παραβατικών συμπεριφορών της κυβέρνησης Ερντογάν που έφθασαν μέχρι του σημείου να καλούν σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ζητάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων κ. Leitl, ο κ. Μίχαλος καλεί τα Ευρωεπιμελητήρια να δράσουν, καθώς οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης προκαλούν εκτός των άλλων και σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων για την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στα Ευρωεπιμελητήρια.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε πρόεδρε,

η απαράδεκτη, παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που επανειλημμένα ως πρόεδρος των Επιμελητηρίων της Ελλάδας σας κάλεσα να καταδικάσουμε ως Ευρωεπιμελητήρια, συνεχίζεται και εντείνεται, φτάνοντας μέχρι του σημείου ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν να καλέσει σε μποϊκοτάζ για όλα τα προϊόντα μιας χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας.

Δυστυχώς, η στάση του Πόντιου Πιλάτου που όλον αυτόν τον καιρό τηρήσατε εσείς προσωπικά δεν μπορεί πλέον ούτε να αιτιολογηθεί, ούτε να συνεχιστεί.

Οι φθηνές δικαιολογίες που εσείς επικαλεστήκατε ταυτιζόμενος με τους εκπροσώπους των τουρκικών Επιμελητηρίων που έχουμε αποδεχθεί στους κόλπους των Ευρωεπιμελητηρίων, ότι δηλαδή τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική κυβέρνηση είναι πολιτικά, αποδεικνύεται εκ των γεγονότων ως αβάσιμες και λανθασμένες.

Τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική κυβέρνηση φυσικά είναι και οικονομικά και αποδεικνύεται από το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ ευρωπαϊκών προϊόντων.

Ενώνω τη φωνή των ελλήνων επιχειρηματιών με αυτή του προέδρου των γαλλικών Επιμελητηρίων κ. Pierre Goguet, αλλά και του προέδρου των κυπριακών Επιμελητηρίων κ. Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και σας καλώ άμεσα τα Ευρωεπιμελητήρια να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να τερματιστεί άμεσα το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ.

Σας καλώ επίσης να έρθετε σε επαφή με την Ένωση των Επιμελητηρίων της Τουρκίας και να την ενημερώσετε ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας έχουν, εκτός των άλλων, σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των χωρών – μελών που εκπροσωπούνται στα Ευρωεπιμελητήρια πρέπει να είναι αποτελεσματικές και να μην περιοριστούμε σε νουθεσίες που αποδεδειγμένα η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά.

Προτείνω, μάλιστα, μία Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων με θέμα την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών Επιμελητηρίων να συμμετάσχουν στα Ευρωεπιμελητήρια».

Κυπριακό Επιμελητήριο

Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου:

«Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με το αίτημα να υιοθετήσουν τα Ευρωεπιμελητήρια αποφασιστική στάση και να απαιτήσουν να μπει άμεσα τέλος στην έκκληση της Τουρκίας για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Το γεγονός, μάλιστα, αυτό αποτελεί μια συμβολική ευκαιρία να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες εντός των Ευρωεπιμελητηρίων.

Σας εφιστούμε ξανά την προσοχή στο γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα τις κοινές αξίες και αρχές όχι μόνο των Ευρωεπιμελητηρίων, αλλά και της ίδιας της ΕΕ. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αρνείται επίσης να εφαρμόσει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου, μποϊκοτάροντας έτσι ουσιαστικά την πώληση κυπριακών προϊόντων στην Τουρκία. Κατά παράβαση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσής της, η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τη νομική της υποχρέωση να άρει το εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας και δεν αποδέχεται εμπορικά έγγραφα που εκδίδονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς και κοινοτικές της υποχρεώσεις έναντι σκαφών με τουρκική σημαία, τα οποία μπορούν ελεύθερα να καταπλέουν σε οποιονδήποτε λιμένα ο οποίος βρίσκεται υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να μην αναφερθούμε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που εκλαμβάνονται ως τέτοιες από την ίδια την ΕΕ, καθώς και τις πρόσφατες παράνομες ενέργειές της στην ελληνική ΑΟΖ, επίσης κατά περιφρόνηση των εκκλήσεων της ΕΕ για διακοπή τους. Όλες οι ανωτέρω ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και οι συνεχείς απειλές πολέμου εναντίον τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, έχουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματική μας κοινότητα.

Τα Ευρωεπιμελητήρια θα πρέπει να καταδικάσουν αποφασιστικά όλες τις παραπάνω τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν το κοινοτικό, όσο και το διεθνές δίκαιο και αντίκεινται στις αξίες και τις αρχές που υπερασπίζουμε. Επιπλέον, θα πρέπει να απαιτήσουν την άμεση διακοπή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Η δικαιολογία της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB) ότι πρόκειται για πολιτικά ζητήματα, δεν θα πρέπει να γίνεται πλέον αποδεκτή. Η συμπεριφορά και οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις των χωρών που εκπροσωπούνται στα Ευρωεπιμελητήρια μέσω των εθνικών επιμελητηρίων τους και πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Γαλλικά επιμελητήρια

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση των Γαλλικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Σε αντίστοιχη επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε πρόεδρε Leitl,

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας μόλις απεύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Η έκκληση αυτή δεν αντίκειται απλώς στα συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών, αλλά και στην οικονομική αλληλεγγύη και συνεργασία που διαμορφώνει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μέσω του εμπορίου, μάλιστα, οικοδομούνται ισχυρές σχέσεις μεταξύ χωρών.

Ενώ η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της, θεωρώ σημαντικό η ένωσή μας, τα Ευρωεπιμελητήρια, να πάρει θέση και να απαιτήσει να τερματιστεί άμεσα αυτή η έκκληση σε μποϊκοτάζ. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια συμβολική ευκαιρία να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες εντός των Ευρωεπιμελητηρίων».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / E.Π.
Αθήνα, Ελλάδα

 

Οι Γάλλοι επιχειρηματίες δεν υποχωρούν στον εκβιασμό του ισλαμικού μποϊκοτάζ: «Οι αρχές μας πάνω από το επιχειρείν»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: