ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

File Photo: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς μάσκα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία της Τζόρτζια. EPA, ERIK S. LESSER μέσω ΚΥΠΕ




Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε σήμερα να δεχθεί δύο θέματα εμβληματικά της μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία θα εξετάσει μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει τη χρήση από τη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση κονδυλίων που προορίζονταν για τον στρατό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο πρόεδρος είχε κηρύξει εθνική “επείγουσα ανάγκη” προκειμένου να πάρει αυτά τα χρήματα από τον αμυντικό προϋπολογισμό αφού είχε προσκρούσει στην άρνηση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου να αποδεσμεύσουν τα απαραίτητα ποσά. Αυτό το μπρα ντε φερ είχε προκαλέσει στις αρχές του 2019 το μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 35 ημέρες, ένα διάστημα ρεκόρ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει επίσης ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο επέτρεψε να επιστρέψουν στο Μεξικό τουλάχιστον 60.000 αιτούντες άσυλο ενώ ο φάκελός τους ήταν υπό εξέταση.

Η πολιτική αυτή που φέρει τον τίτλο “Μείνετε στο Μεξικό”, ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και τέθηκε σε εφαρμογή έναν μήνα αργότερα, θέτει στο στόχαστρο όλους τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Μεξικού, αλλά όχι τους ίδιους τους Μεξικανούς.

Το Δικαστήριο το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί επειγόντως για αυτές τις πολιτικές είχε δώσει προσωρινές νίκες στον Ντόναλντ Τραμπ επιτρέποντας την εφαρμογή τους εν αναμονή της εξέτασης της ουσίας της υπόθεσης.

Η εξέταση αυτή επρόκειτο να γίνει το 2021, με σκοπό μια απόφαση να ληφθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί ωστόσο να αλλάξει τα δεδομένα: αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις πολιτικές του προκατόχου του και να ακυρώσει τις νομικές διαδικασίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης ένα από τα σημεία που σημάδεψαν την προεδρία του. Σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα αμφισβητήθηκαν στη δικαιοσύνη, με ποικίλα αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Κρεμάστηκε από τον Πύργο του Τραμπ και απειλεί να πέσει εάν δεν μιλήσει με τον Πρόεδρο [videos]

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: