Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια στην Τουρκία

FILE PHOTO: Χαμογελαστή η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο, στο Βερολίνο. EPA, MIKA SCHMIDT / POOL
Δεδομένων των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού SPIEGEL να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα.

Τίτλος του κειμένου: «Αμφιλεγόμενη οπλική συμφωνία του 2009 – Οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία». Υπότιτλος: «Οι Πράσινοι θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, θέλουν να ψηφίσει το Bundestag εάν η Γερμανία επιτρέπεται να συνεχίσει να παραδίδει υποβρύχια στην Τουρκία».

Το ρεπορτάζ του περιοδικού αναφέρει:

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ήδη πριν από μερικά χρόνια περιορίσει μεν σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στην εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Συνεχίζεται όμως η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τώρα, όμως, η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί.

«Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Erdoğan απειλεί στρατιωτικά τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του», δήλωσε η ειδική των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Katja Keul, εξηγώντας το αίτημα.

Η ψηφοφορία στο Bundestag δεν είναι μάταιη. Εκτός από το Die Linke, τμήματα του SPD απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία. Είναι κυρίως ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Rolf Mützenich αυτός που έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις αποστολές της, όπως αυτές στη Βόρεια Συρία ή η τρέχουσα στη Λιβύη, και μάλιστα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή του μέχρι τώρα εταίρου στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό SPIEGEL 

Ανάλυση: Η μάχη του Μακρόν κατά του Ερντογάν και του ισλαμισμού είναι και δική μας υπόθεση

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required