Ινδία: «Μύδροι» Πομπέο κατά Κινας από το Νέο Δελχί

Photo Η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Νέο Δελχί , India 26 October 2020 EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIR MEA
Οι ΗΠΑ και η Ινδία θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή που αποτελεί η Κίνα για την ασφάλεια και την ελευθερία, τόνισε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

Ο Πομπέο, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, βρίσκεται στην Ινδία από χθες Δευτέρα για τον ετήσιο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, με ινδικά στρατεύματα να έρχονται αντιμέτωπα με τον κινεζικό στρατό στα διαφιλονικούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια.

“Σήμερα είναι μια νέα ευκαιρία για δύο μεγάλες δημοκρατίες όπως οι δικές μας να έρθουν πιο κοντά”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός λίγο πριν συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζάισχανάκαρ και τον υπουργό Άμυνας Ραζνάθ Σινγκ.

“Σίγουρα μένει να γίνει περισσότερη δουλειά. Πρέπει να συζητήσουμε πολλά σήμερα: τη συνεργασία μας για την πανδημία που ξεκίνησε από την Ουχάν, την αντιμετώπιση των απειλών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην ασφάλεια και την ελευθερία, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή”, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Από την πλευρά του ο Έσπερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ινδία προκειμένου “να απαντήσουμε στις σημερινές προκλήσεις και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα στο μέλλον τις αρχές μιας ελεύθερης και ανοικτής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού”.

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες του Πομπέο.

“Καλούμε τον Πομπέο να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος και να σταματήσει να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της ‘κινεζικής απειλής’», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γενμπίν.

Τον Ιούνιο 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κινεζικά στρατεύματα στα διαφιλονικούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια, σκληραίνοντας τη στάση της Ινδίας και ωθώντας την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να επιδιώξει πιο στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Αργότερα σήμερα Ινδία και ΗΠΑ θα υπογράψουν στρατιωτική συμφωνία που θα δώσει στο Νέο Δελχί πρόσβαση σε προηγμένα δορυφορικά, αμερικανικά δεδομένα προκειμένου να βελτιώσει την ακρίβεια των πυραύλων και των drone της.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο Δελχί, Ινδία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος για τους υπόγειους δεσμούς Ερντογάν με το ισλαμιστικό κίνημα «Milli Gorus»

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal