Υεμένη: Ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών Χούτι

FILE PHOTO: Ένοπλοι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. EPA/STRINGER
Η ανταλλαγή περισσότερων από 1.000 κρατουμένων στην εμπόλεμη Υεμένη θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, ανακοίνωσε ο Άμπντελ Καντέρ αλ Μορτάντχα, αξιωματούχος των ανταρτών Χούτι.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή αυτών των 1.081 κρατουμένων συνήφθη στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελβετία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

“Η ανταλλαγή θα γίνει, με τη βοήθεια του Θεού, τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, σήμερα και αύριο”, έγραψε σήμερα στο Twitter ο αλ Μορτάντχα που είναι αρμόδιος για το θέμα. “Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί από όλες τις πλευρές”, πρόσθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah, το οποίο ελέγχουν οι Χούτι, μετέδωσε ότι μια πρώτη ομάδα ανταρτών αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο της Σανάα, της πρωτεύουσας της Υεμένης, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Η επιχείρηση προβλέπει πτήσεις μεταξύ διάφορων πόλεων της Υεμένης και συντονίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

“Οι ομάδες του ΔΕΕΣ είναι παρούσες σε διάφορα αεροδρόμια. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται και, αν όλα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο, ελπίζουμε ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες”, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η συμφωνία ανταλλαγής κρατούμενων είχε θεωρηθεί τον Σεπτέμβριο ως μια ένδειξη προόδου στην πολιτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Υεμένη, όπου από το 2015 συγκρούονται η κυβέρνηση με τη στήριξη ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι.

Από τον πόλεμο αυτό έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Η ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανών τους οποίους κρατούσαν ομήρους οι Χούτι, πιθανότατα με αντάλλαγμα την επιστροφή περίπου 240 ανταρτών που κρατούνταν στο Ομάν.

Με πληροφορίες από  AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαναά, Υεμένη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Υεμένη: Πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή- 20 νεκροί, κυρίως γυναικόπαιδα

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: