Η Washington Post για τον βαθμό επάρκειας του Τραμπ να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις: Απλά ανεπαρκής…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Σε κείμενο του αρθρογράφου George F. Will, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Washington Post επισημαίνεται ότι, σε τρεις μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναδειχθεί από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός ολοένα και πιο ανεξέλεγκτου κόσμου.

Ο συντάκτης αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προκλήσεων, όπως τις συνέπειες της αυταρχικής πολιτικής του Vladimir Putin, στην περιφερειακή ισορροπία και στη διαμόρφωση των ενεργειακών δικτύων, τις ‘ανελεύθερες δημοκρατίες’ της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κράτη-μέλη και οι δύο της Ε.Ε., τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την αυταρχική και πολεμοχαρή Τουρκία (η οποία βρίσκεται επίσης σε διαμάχη και με την Κύπρο), τα οποία, όπως σημειώνεται, πιθανόν να έλθουν σε σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρεται και στα Βαλκάνια, στη γειτονιά της Ε.Ε., τα οποία «φλέγονται», κατά την άποψη του Josep Borrell, εν μέρει λόγω των εντάσεων μεταξύ Σερβίας και της πρώην επαρχίας της, του Κοσόβου.

Ο συντάκτης συγκαταλέγει στον κατάλογο των παγκοσμίων προκλήσεων και τις συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας, δύο πυρηνικών δυνάμεων, με το Πεκίνο να επιδιώκει την υπαγωγή της Ταϊπέι υπό τον έλεγχό του, διεξάγοντας αεροναυτικές επιχειρήσεις στα Στενά της Ταϊβάν.

Ακόμη και στη Βρετανία, υπογραμμίζεται στο άρθρο, εκεί όπου δημιουργήθηκε το κράτος δικαίου, η κυβέρνηση του Boris Johnson εξετάζει τη μονομερή αναθεώρηση της συμφωνίας που η ίδια διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ τον Ιανουάριο.

Το άρθρο ολοκληρώνεται καλώντας τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να διερωτηθούν: ποιον υποψήφιο θα μπορέσουν να εμπιστευτούν, προκειμένου να διαχειριστεί με ψυχραιμία τους ξένους κινδύνους, συνεπικουρούμενος από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εθνικής ασφάλειας;

Τον υποψήφιο που είχε δύο υπουργούς άμυνας και εξωτερικών και τέσσερις συμβούλους εθνικής ασφάλειας, ο οποίος θεωρεί τον Xi Jiping «φίλο», ενώ συμμάχησε με τον Putin εναντίον των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά το ζήτημα της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Επίσης, ανάρτησε στο Tweeter «Δεν υπάρχει πλέον Πυρηνική Απειλή από τη Βόρεια Κορέα», μόνο και μόνο επειδή πέρασε μερικές ώρες με τον Kim Jong Un, με τον οποίο αντάλλαξε μερικές ρομαντικές επιστολές («Ερωτευθήκαμε»);

ΠΗΓΗ: Washington Post, The election’s winner will confront a disorderly world. Which candidate do you want in charge?

«Ο Ερντογάν δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το παρελθόν», λέει ο Τούρκος συγγραφέας Nedim Gürsel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: