Οι Βρετανοί τιμούν τη Μελίνα: Άρθρο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα…

File Photo: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη το άρθρο αναφέρεται στην εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα.

«Οι εκκλήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησαν λίγο μετά την απομάκρυνσή τους και δεν έχουν σταματήσει έκτοτε. Όπως πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή βρετανική κυβέρνηση έτσι κι αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με στρουθοκαμηλισμό.

Όλο και ένα νέο αίτημα για συλλογή υπογραφών υπέρ της επιστροφής τους εμφανίζεται στη σελίδα της κυβέρνησης. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Τον επόμενο χρόνο είναι η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που κατέληξε στη δημιουργία ενός σύγχρονου έθνους. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο επόμενος χρόνος είναι και το τέλος της μεταβατικής περιόδου και η έναρξη της ζωής μας εκτός ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετώπισε για χρόνια τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ως ένα είδος πολέμου, με πολλούς βουλευτές πρόθυμους να κάνουν τους φίλους μας εχθρούς. Ως χώρα χρειάζεται να αναζωπυρώσουμε τις παλιές μας σχέσεις και να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μια μεγάλη χειρονομία που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Γεγονότα όπως οι διαμαρτυρίες Black Lives Matter έχουν τραβήξει την προσοχή στα πολλά αμφισβητούμενα αντικείμενα που περιλαμβάνουν οι συλλογές των βρετανικών μουσείων.

Πολλά μουσεία στη Βρετανία συνειδητοποιούν ότι, ακόμα κι αν έχουν ένα ισχυρό νομικό επιχείρημα για τη διατήρηση των αμφισβητούμενων έργων τέχνης, το ηθικό τους επιχείρημα είναι αδύναμο». 

«Απολαύσαμε για χρόνια αυτά τα έργα, γιατί να μη δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλους; Υπάρχει τεχνολογία για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας αντιγράφων που θα μπορούσαν να μείνουν στη Βρετανία, ενώ τα γνήσια θα μπορούσαν να εκτεθούν πλαισιώνοντας τον Παρθενώνα. Η επιστροφή θα μπορούσε ίσως να γίνει αρχικά με τη μορφή δανείου, αλλά όπως όλες οι αλλαγές που στην αρχή φαίνονται μεγάλες, όταν θα γίνει, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση θα φαίνεται παράλογη.» 

Καταλήγοντας το άρθρο τονίζει:

«Ήρθε ο καιρός. Τα γλυπτά σημαίνουν περισσότερα για την Ελλάδα από ό,τι θα μπορέσουν ποτέ να σημαίνουν για μας. Ας κάνουμε το σωστό για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της υπόληψής μας και ας προχωρήσουμε.»

ΠΗΓΗ: The ScotsmanMatthew Taylor, Elgin Marbles: Why returning these misnamed Parthenon sculptures to Greece would help Brexit Britain restore its reputation

Παραλίγο καυγάς Μητσοτάκη με Παύλο Πολάκη στη Βουλή για τον αριθμό των ΜΕΘ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: