Η τουρκική “πρεσβεία” στην κατεχόμενη Κύπρο έδινε χρήματα στους πολίτες για να ψηφίσουν τον Τατάρ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Κάποιοι φίλοι μας ξεχνούν ότι ψηφίζουν και έποικοι…και ακραίοι και ο Έρτογαν στην κατοχική παράνομη “ΤΔΒΚ”. Πότε ο Ακιντζί είχε το ελεύθερον να πράττει με την δική του βούληση; Ο άνθρωπος σίγουρα απέχει πολύ από τον Τατάρ αλλά η Άγκυρα είναι ο πραγματικός διαπραγματευτής… Ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους και να δούνε τις πραγματικότητες….




Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, είναι ανησυχητικά. Η νίκη του Ερσίν Τατάρ, αγαπημένου του Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να είναι η υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων με τη Λευκωσία και μιας ομοσπονδιακής λύσης. Αυτή η νίκη τροφοδοτεί επίσης τον κίνδυνο μιας γεωπολιτικής επιδείνωσης.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Marianne (κείμενο Fabien Perrier), σε άρθρο με τίτλο: «Κύπρος, ένα νησί πιο διαιρεμένο από ποτέ …»:

Αυτή η νίκη του φίλου της Τουρκίας προκαλεί φόβους στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού δήλωσε: «Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά από την άνευ προηγουμένου επέμβαση της Τουρκίας και την ψήφο των εποίκων».

Πράγματι, σε αυτά τα δύο ταμπλώ φαίνεται ότι έπαιξε άμεσα το καθεστώς του Erdogan. «Η Τουρκία ακολουθεί μια ολοένα και πιο προφανή πολιτική εποικισμού, στέλνοντας πληθυσμούς να εγκατασταθούν στο νησί», εξηγεί ο Νίκος Μούδουρος, λέκτορας, ειδικός για τη Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ένας παρατηρητής που ήταν παρών στο νησί είπε επίσης στο Marianne : «Υπήρχαν σαφείς παρεμβάσεις. Η τουρκική πρεσβεία έκανε τα πάντα για να καθοδηγήσει τις ψήφους, μέχρι και να δίνει χρήματα στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν τον Tatar ».

Γιατί η Τουρκία παρεμβαίνει τόσο στην πολιτική ζωή της Κύπρου; Το νησί, στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της θέσης της Άγκυρας στην περιοχή. Αφενός, επειδή το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει να εφαρμόσει το δόγμα του για την «γαλάζια  πατρίδα», με επεκτατικό τρόπο.

Αφετέρου, επειδή το νησί είναι ζωτικής σημασίας για μια Τουρκία που επιθυμεί ένα μέρος των υδρογονανθράκων της περιοχής, που φαίνεται ότι είναι πλούσια σε ορυκτά.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Ersin Tatar κατέστησε αυτό, προαπαιτούμενο για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για μια λύση σχετικά με την κατάσταση του νησιού. Με αυτό το αποτέλεσμα, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου γυρίζει την πλάτη του στην πολιτική που ακολουθείτο  από τον απερχόμενο παράνομο «πρόεδρο», Μουσταφά Ακιντζί … ευνοϊκή στις διαπραγματεύσεις και σε μια ομοσπονδιακή λύση για το νησί. 

«Από τώρα και στο εξής, έχουμε μια αντι-ομοσπονδιακή ηγεσία στο νησί», τονίζει ο Νίκος Μαδούρος. Ένα νησί πιο διαιρεμένο από ποτέ ανάμεσα σε δύο κοινότητες και δύο αντίπαλες στρατηγικές.

Τώρα υπάρχει πολύς φόβος ότι σε μια περιοχή όπου οι εντάσεις αυξάνονται από τις αρχές του καλοκαιριού, ο τόνος θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο μεταξύ των Κυπρίων και μεταξύ των χωρών που έκαναν το νησί μια γεωπολιτική παιδική χαρά. 

ΠΗΓΗ: Marianne Fabien Perrier

Διακυβεύει το μέλλον της Τουρκίας ο Ερντογάν, λένε οι Γερμανοί: Η αποκλιμάκωση ήταν απατηλή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: