Η τουρκική λίρα και η οικονομία πληρώνουν την επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν και σε άλλους ηγέτες

File Photo: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε η λίρα έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. EPA, ERDEM SAHIN




H πτώση της λίρας στην Τουρκία δεν σταματά. Η οικονομία, που ήδη υποφέρει, πληρώνει επίσης τη διεθνή επιθετικότητα του Ερντογάν, γράφει η ιταλική ιστοσελίδα Ilfattoquotidiano.it 

Οι φιλοδοξίες και ο παρεμβατισμός της Τουρκίας έχουν όμως μία αχίλλειο πτέρνα  που ονομάζεται λίρα, γράφει ο Mauro Del Corno αναφερόμενος στην πτώση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις που «επιταχύνθηκαν» τις τελευταίες ημέρες, όπως η αντιπαράθεση με το Παρίσι, τις ΗΠΑ αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Η Άγκυρα προσπαθεί να ξαναρχίσει τις ναυτικές της έρευνες κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο, επικαλούμενη μια ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που θα της έδινε το δικαίωμα πρόσβασης στα κοιτάσματα που βρίσκονται κάτω από αυτά τα νερά”.

“Γιατί η εξασθενημένη λίρα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία;”, συνεχίζει ο αρθρογράφος. “Μέχρι το 2018, η χώρα έχει αντλήσει σημαντική χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Η Τουρκία θεωρήθηκε μια καλή επενδυτική ευκαιρία, δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης. Αλλά ώθηση στην ανάπτυξη έδωσαν ακριβώς αυτά τα κεφάλαια.

Όσο αυξανόταν το εξωτερικό χρέος αυξανόταν και το ΑΕΠ. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον.

Όταν οι επενδυτές άρχισαν να έχουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτών των χρεών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας (η κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα, ενεργεί με τρόπο που δεν είναι διόλου αυτόνομος από την κυβέρνηση), οι «βρύσες» άρχισαν να κλείνουν και η ανάπτυξη να επιβραδύνεται.

Τα δάνεια που φτάνουν από το εξωτερικό πρέπει σχεδόν πάντα να εξοφλούνται σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε δολάρια. Εάν το τοπικό νόμισμα αποδυναμωθεί, για τις εταιρείες που έχουν έσοδα κυρίως στην εγχώρια αγορά, το χρέος αυξάνεται και τα κέρδη μειώνονται. Η Τουρκία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 εισήγαγε αγαθά αξίας 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τις εξαγωγές 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επομένως, το εμπορικό ισοζύγιο είναι στο κόκκινο: μείον 35 δισεκατομμύρια το 2020. Ένα στοιχείο που ασκεί περαιτέρω πίεση στο χρήμα και την αιμορραγία σε ξένο νόμισμα.

Εν ολίγοις, η οικονομία υποφέρει και τα γεωπολιτικά στοιχήματα του Ερντογάν είναι έξοδα χωρίς αντικρισμα. Και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα”.

ΠΗΓΗ: ιταλική ιστοσελίδα Ilfattoquotidiano.it, Turchia, non si arresta la caduta della lira. L’economia, già in sofferenza, paga anche l’aggressività internazionale di Erdogan

Η λίρα ακολουθεί την κατρακύλα του Ερντογάν: Νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: