Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas (Α) κατά την διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
“Στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αποξενώνει τις ΗΠΑ και τους τελευταίους υποστηρικτές της μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τους Γερμανούς”.
Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ-ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην ιστοσελίδα της βερολινέζικης εφημερίδας Der Tagesspiegel online, (S. Güsten), με τίτλο «Ο Maas ακυρώνει την επίσκεψη στην Άγκυρα – Η τουρκική επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να αποδειχτεί αυτογκόλ» κι υπότιτλο «Η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της σκάφος “Oruc Reis” πίσω στα ανοικτά ενός ελληνικού νησιού. Ο Erdogan αποξενώνει τους Γερμανούς στη διαμάχη για το φυσικό αέριο».
Προσθέτει, μεταξύ άλλων:
Με μία τακτική αποτελούμενη από επιθετικές ενέργειες και συμβιβαστικά μηνύματα, η τουρκική κυβέρνηση υπονομεύει την αξιοπιστία της σε μια σύγκρουση, στην οποία είναι ήδη απομονωμένη.
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο τουρκικό «παιχνίδι των εναλλαγών μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης» και ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία. Κατά τις συνομιλίες του την Τρίτη στην Κύπρο και την Ελλάδα, ο Maas τόνισε την αλληλεγγύη της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου με τις δύο χώρες της ΕΕ. Η συζήτηση σε σχέση με τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας κερδίζει και πάλι σε δυναμική.
Με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στα ανοικτά ελληνικών νησιών, η Τουρκία υπονομεύει την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να βρει λύση μέσω των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι δεν θα ξεκινήσει τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Τουρκία για την οριοθέτηση των συνόρων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενόσω το «Oruc Reis» πλέει σε αμφισβητούμενα ύδατα.
Το State Department κατηγόρησε την Άγκυρα για «υπολογισμένη πρόκληση» και «εξαναγκασμό, απειλές και εκφοβισμό» -έντονες εκφράσεις που δείχνουν ότι και στην κυβέρνηση του Trump έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα έναντι της Τουρκίας. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες με τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική από τον Καύκασο έως τη Λιβύη βασίζεται στον στρατιωτικά τροφοδοτούμενο ακτιβισμό: Η Τουρκία θέλει να εμπλέκεται παντού, προκειμένου να εξασφαλίζει δικαίωμα λόγου σε περιφερειακά ζητήματα και, εάν αυτό είναι απαραίτητο, να εκβιάζει. Εάν υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, όπως με την απειλή ευρωπαϊκών κυρώσεων πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα κατεβάζει ταχύτητα, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει στην επίθεση.
Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να επιδείξει και πάλι την προθυμία της για συνομιλίες μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Maas στην Άγκυρα. Ωστόσο, οι τελευταίες εβδομάδες κατέδειξαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτήν. Καθώς η τουρκική οικονομία ολισθαίνει ολοένα και βαθύτερα σε κρίση, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θέλει επίσης να κρατήσει ενωμένους τους ψηφοφόρους του με τη επίκληση δήθεν απειλών από το εξωτερικό.
Η τουρκική κυβέρνηση μοιάζει με ποδηλάτη που πρέπει να συνεχίσει να κινείται για να μην πέσει κάτω, έγραψε Τούρκος σχολιαστής, επικριτικός προς την κυβέρνηση της χώρας του. Το σημαντικό είναι να γίνεται θόρυβος. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, για παράδειγμα στη διαμάχη για το φυσικό αέριο, ακόμη και αν η Τουρκία δεν επιδιώκει τον πόλεμο.
Ο Erdogan δεν ακολουθεί αυτήν την πορεία μόνο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι η μοναχική πορεία θα της δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από την ένταξη σε συμμαχίες. Στη διαμάχη όμως για το φυσικό αέριο, ο Erdogan έχει πλέον εξοργίσει και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα αντιτασσόταν στις κυρώσεις της ΕΕ.
Η Άγκυρα δεν μπορεί να αναμένει ότι η Γερμανία θα επιδείξει ιδιαίτερη κατανόηση για την τουρκική θέση στη διαμάχη, αφότου η Τουρκία επέλεξε την ανοιχτή πρόκληση με την εκ νέου αποστολή του «Oruc Reis». Αυτό που προοριζόταν ως τουρκική επίδειξη δύναμης, θα μπορούσε να αποδειχτεί αυτογκόλ.
ΠΗΓΗ: Der Tagesspiegel online, (S. Güsten), Die türkische Machtdemonstration könnte zum Eigentor werden
Δραματικό μήνυμα από το Ισραήλ για τον μεγαλομανή Ερντογάν: Η Τουρκία είναι το επόμενο Ιράν…