Η Τουρκία στέλνει το πλοίο της διχόνοιας πίσω στο Καστελόριζο: «Σοβαρή κλιμάκωση» απαντά η Αθήνα

File Photo: Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχαν Δένδιας και Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Οκτώβριο. EPA/TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το Oruc Reis, με δύο άλλα σκάφη, θα κάνει έρευνες στα νότια του ελληνικού νησιού για δέκα ημέρες. Είχε αποσυρθεί τον Σεπτέμβριο για να δοθεί χώρος για διάλογο σχετικά με τον πόλεμο του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα La Repubblica η Stefania di Lellis. Τίτλος: «Η Τουρκία στέλνει το πλοίο της διχόνοιας πίσω στο Καστελόριζο. Αθήνα: “Σοβαρή κλιμάκωση”».

Το τουρκικό πλοίο της διχόνοιας επιστρέφει στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ο Oruc Reis θα επιχειρεί στα ύδατα νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο από σήμερα και για δέκα ημέρες. Θα συνοδεύεται από δύο άλλα πλοία, το Ataman και το Cengiz An.

Ο στόχος είναι να διεξαχθούν ερευνες για την αναζήτηση φυσικού αερίου, το τελευταίο καύσιμο της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ – που από καιρό διαφωνούν για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Το σεισμικό πλοίο τον Αύγουστο βρισκόταν στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κατέληξε επίσης στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσει την ένταση.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την επιστροφή στο λιμάνι του Oruc Reis το Σεπτέμβριο ως μία τουρκική συμβολή στον διάλογο. Επίσημες πηγές στη χώρα του, όμως, είχαν διευκρινίσει ότι το πλοίο χρειαζόταν μόνο συντήρηση και σύντομα θα επέστρεφε στη θάλασσα.

 «Η νέα NAVTEX (σημ. αναπαράγεται η δήλωση του ΥΠΕΞ με παράλειψη της λέξης «παράνομη») στο νότια του Καστελόριζου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από την ελληνική ακτή, συνιστά ένα στοιχείο μείζονος κλιμάκωσης – υπογράμμισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας. Πριν από λίγες μέρες, οι αρχηγοί διπλωματίας των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. “Η νέα τουρκική κίνηση δείχνει πόσο αναξιόπιστη είναι η Άγκυρα και πώς δεν θέλει πραγματικά διάλογο”. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση». Αλλά σήμερα – μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του Oruc Reis – το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει  την Τουρκία ως “τον κύριο παράγοντα αστάθειας στην περιοχή: από τη Λιβύη στο Αιγαίο, από την Κύπρο στη Συρία, έως το Ιράκ και τώρα επίσης στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ”.

“Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας” στην Ανατολική Μεσόγειο. “Εάν υπάρχει κάτι, σίγουρα θα το βρούμε”, γράφει στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez.

Μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της τουρκικής διπλωματίας του Ερντογάν είναι να «ανακτήσει» χώρο στη θάλασσα. Πίσω από την επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που διεκδικεί για τη χώρα ύδατα που οι διεθνείς συνθήκες των αρχών του 1900 – υπογεγραμμένες από μια ετοιμοθάνατη οθωμανική αυτοκρατορία-αρνούνται.

Η κρίση θα είναι στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα και κυρίως στην Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: La Repubblica, Stefania di Lellis

Politico: Η επιστροφή του Oruç Reis αποτελεί άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: