Οι Sub Killers του Πολεμικού Ναυτικού που έβγαλαν από το «θαλάμι» τους τα τουρκικά υποβρύχια

FILE PHOTO: Είναι χαρακτηριστική αυτή η εικόνα της υπεροπλίας που φάνηκε στην κρίση του 2020, στο Καστελλόριζο. Ο κυνηγός (Sub type 214) και ο επίσης κυνηγός (S-70 Aegean Hawk). Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

  • Σε 50 ημέρες γράφτηκαν ώρες 8 μηνών για τα πτητικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού
    -Οι Τούρκοι επιδιώκουν αναβάθμιση των υποβρυχίων 209, κλάσης PREVEZE

Οι Τούρκοι μέσα στις περίπου 50 ημέρες της κρίσης κατέγραψαν εκατοντάδες ώρες πτήσεων μήπως και καταφέρουν να βρουν τους «σιωπηλούς θηρευτές», αλλά δεν τα κατάφεραν…

Την ίδια ώρα τα Ελληνικά πτητικά ανθυποβρυχιακά μέσα έγραψαν πτητικές ώρες που θα έκαναν για εκπαίδευση μέσα σε περίπου έξι ή οκτώ μήνες, αλλά αυτές δεν πήγαν στράφι. Η λεία τους εντοπίστηκε για τα καλά με αποτέλεσμα πολλοί στη γείτονα αλλά κυρίως κάτω από το νερό να μην αισθάνονται καθόλου άνετα! Στο Τουρκικό Ναυτικό, στα κέντρα επιχειρήσεων και στα Επιτελεία όλο αυτό το διάστημα δεν κοιμήθηκε κανείς με ηρεμία…

Αποτέλεσμα της σκληρής εκπαίδευσης, της άριστης συντήρησης των Ανθυποβρυχιακών μέσων, των γνώσεων και της ανταπόκρισης των στελεχών που κλήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια να διαχειριστούν ίσως την πιο σημαντική κρίση που έφτασε τις δυο χώρες στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως παραδέχτηκε δημόσια και η Γερμανίδα Καγκελάριος.

  • Ο συνδυασμός της Ανθυποβρυχιακής δράσης με την υποθαλάσσια κίνηση υπό πολεμικές συνθήκες, άρα και μέτρα αθόρυβου πλου, όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές- εφόσον αυτό απαιτούνταν- θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον ρου της ιστορίας…

Όλες οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τομέα που του αναλογεί αλλά υπάρχουν κι εκείνες όπου στην τακτική σκακιέρα έδειξαν τη μεγάλη διαφορά κι αυτό ήταν η υψηλή επιχειρησιακή απόδοση, η οποία βέβαια ευτυχώς δεν χρειάστηκε ν’ αποδειχτεί και στην πράξη.

Μετά από αυτή την μακρά περίοδο έντασης ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ήταν η Ανθυποβρυχιακή δράση, με συντριπτικά για τον αντίπαλο αποτελέσματα, γεγονός που του προκάλεσε πολλές φορές σύγχυση, εκνευρισμό και στο τέλος την παράδοση της θέσης του…

  • Συγκεκριμένα περιστατικά που διαδραματίστηκαν στο Αιγαίο έδειξαν την ανωτερότητα των ανθυποβρυχιακών μέσων στον εντοπισμό ενός αθέατου εχθρού, όπως είναι το υποβρύχιο, που επεδίωκε πολλές φορές να προσεγγίζει προς τα Ελληνικά νησιά, σε μια ακόμη Τουρκική προσπάθεια να προκαλεί.

Ποιοι δεν του επέτρεπαν αυτή την δράση και έτρεπαν σε μεγαλύτερα βάθη ένα τουρκικό υποβρύχιο και πιο μακριά από εκεί που ήταν;

Τα πτητικά ανθυποβρυχιακά μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk και Augusta Bell 212, το αεροσκάφος P-3B ORIOΝ, που δεν σταμάτησε να πετά ημέρα και νύχτα, το οποίο μάλιστα παρά τον όγκο του δεν ήταν λίγες οι φορές που αιφνιδίασε εκείνους που δεν πρόσεχαν τι ήταν αυτό που πετά…

Αλλά και τα sonar των Ελληνικών φρεγατών δεν δούλευαν ακατάπαυστα, με τους χειριστές τους να μην φεύγουν στιγμή από τις οθόνες, κάτι που διαρκούσε όχι ώρες αλλά ημέρες ολόκληρες…

S-70 ελικόπτερο του ΠΝ κατά τη διάρκεια απονήωσης από φρεγάτα κατά τη διάρκεια άσκησης που έγινε στη Μεσόγειο και ενώ ήταν σε εξέλιξη η Ελληνοτουρκική κρίση. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό

Υπάρχουν πάντως και διδάγματα για όσα χρειάζονται οι πολεμιστές που Πολεμικού Ναυτικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση για να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν με την ίδια ή και μεγαλύτερη επιτυχία τις προκλήσεις στο παρόν αλλά κυρίως για τα όσα επιφυλάσσει το μέλλον.

  • Η υποβρύχια τουρκική απειλή

Η ενεργή απειλή πάντοτε υπάρχει κι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η Άγκυρα διατηρεί μεγάλο αριθμό ναυτικών δυνάμεων ενώ έχει δρομολογήσει τη ριζική ανανέωση του στόλου υποβρυχίων με τα έξι υποβρύχια τύπου 214, σαν αυτά δηλαδή που έχει ο Ελληνικός στόλος και βέβαια κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Εφόσον αποκτηθούν αυτά τα υποβρύχια- ας μην ξεχνάμε την τουρκική οικονομία- ίσως θα εξισώσουν τις ικανότητες του τουρκικού στόλου με τις Ελληνικές στον υποβρύχιο πόλεμο, κάτι που εδώ και μια δεκαετία ανήκει εξ ολοκλήρου στα «μαύρα πλοία» του γαλανόλευκου στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό επιδιώκει παράλληλα την υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209, κλάσης PREVEZE ενώ το 2015 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των επίσης τύπου 209, κλάσης DOGANAY.

Σύστημα ναυτιλίας, αδρανειακής πλοήγησης, σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης και σύστημα αντιμέτρων τορπιλών, είναι όλα όσα άλλαξαν οι Τούρκοι σε μια απόπειρα να προσεγγίσουν την Ελληνική υπεροχή. Παράλληλα είχαν τροποποιήσει και τους τορπιλοσωλήνες τους για να μπορούν να βάλουν και με τορπίλες βαρέως τύπου MARK 48.

  • Η υπεροχή του βυθού

Κι’ όλα αυτά είναι γνωστά στην Ελληνική στρατιωτική πλευρά, η οποία μέσα σε όλο το εξοπλιστικό πακέτο που έχει εξαγγελθεί, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του υποβρύχιου δυναμικού της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προ ημερών στη Βουλή αναφέρθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τόσο για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου υποβρύχιου στόλου, αλλά γιατί όχι και για την απόκτηση νέων μονάδων.

Τα υποβρύχια ότι ηλικία και να έχουν δεν παύουν να είναι απόλυτα επιχειρησιακά όπλα ιδίως όταν το πλήρωμά τους γνωρίζει τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό και η απειλή ενός υποβρυχίου έχει απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπισή της και μπορεί να μεταβάλλει δραματικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα- επειδή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν με ξεκάθαρο επιχειρησιακό πλάνο, δεν έστειλαν πουθενά μονάδα επιφανείας, αν πρώτα δεν είχε ξεκαθαριστεί από τα «γεράκια» του Ναυτικού ότι η περιοχή είναι καθαρή από τουρκικό υποβρύχιο.

Τα ανθυποβρυχιακά ΑΦΝΣ και ελικόπτερα έκαναν αυτή ακριβώς τη δουλειά και γι’ αυτό γράφτηκαν από τα μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού τόσες ώρες επιχειρησιακής δράσης με χειροπιαστά αποτελέσματα που εμπλούτισαν και την τράπεζα ήχων της Διοίκησης.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Navtex και για τη …Χίο: Δεν σταματά να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: