Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παρέμεινε ένα φάντασμα τρόμου επί 46 έτη, ραγίζοντας την καρδιά των κατοίκων της

File Photo: Η κατεχόμενη Αμμόχωστος φωτογραφημένη από την ακριτική Δερύνεια. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Της ΤΕΡΨΑΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Η Αμμόχωστος χτίστηκε τον 3ον π.χ. αιώνα από τους Πτολεμαίους και ονομάστηκε καταρχάς Αρσινόη, προς τιμή της βασίλισσας της Αιγύπτου Αρσινόης. Στην πραγματικότητα η Αμμόχωστος είναι η διάδοχος της αρχαίας Σαλαμίνας, η οποία ιδρύθηκε μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου από τον Τεύκρο, γιο του Τελαμώνα και αδελφό του Αίαντα.

Από την Αμμόχωστο καταγόταν η γυναίκα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Θεοδώρα και γι’αυτό ο Ιουστινιανός έχτισε πολλά κτίρια και φρόντισε ιδιαίτερα την πόλη αυτή της Κύπρου.

Η Αμμόχωστος υπήρξε σπουδαίο τουριστικό και εμπορικό κέντρο, με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεγαλονήσου, κυρίως μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την εισβολή του 1974 από την Τουρκία, οι 40.000 κάτοικοι της Αμμοχώστου εγκατέλειψαν την πόλη τους, φοβούμενοι το μένος του τούρκικου στρατού. Έτσι η Τουρκία δεν αντιμετώπισε καμία αντίσταση, εισβάλλοντας στην όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη «βουτηγμένη στην άμμο».

  • Την περικύκλωσε με συρματόπλεγμα, με απώτερο σκοπό να τη χρησιμοποιήσει στο «σκληρό παζάρι για το εδαφικό» και στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού προβλήματος. Η περίκλειστη πόλη παρέμεινε ένα φάντασμα τρόμου επί 46 έτη, ραγίζοντας την καρδιά όσον από τους κατοίκους της επέζησαν όλα αυτά τα χρόνια, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Πριν από λίγες ημέρες, διαπιστώσαμε ότι ο κύριος Ερντογάν άλλαξε γνώμη και στάση, όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου. Τώρα αποφάσισε να ανοίξει την παραλία και να μετατρέψει μια νεκρή κατεστραμμένη πόλη σε ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ, αψηφώντας ψηφίσματα και αποφάσεις του Ο.Η.Ε. προειδοποιήσεις της Ε.Ε. και γενικά της παγκόσμιας κοινότητας, που έχει πλέον βαρεθεί τους λεονταρισμούς και τους παλληκαρισμούς του Ερντογάν.

Επί πλέον ο Ερντογάν, καλεί τους μόνιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στην πόλη, υπό τούρκικη βεβαίως διοίκηση. Θεωρούμε ότι, αυτή η προσέγγιση της Τουρκίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει προστριβές και εντάσεις ανάμεσα στους ελληνοκύπριους και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πρέπει να φροντίσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και να συντελέσει όπως αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το γρηγορότερο δυνατό, διότι είναι φανερό ότι, η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να δημιουργήσει καινούργια δεδομένα, τώρα πλέον.

Τελειώνοντας, ας μου επιτραπεί να εκφράσω τη γνώμη μιας κύπριας στη καταγωγή, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Κύπρο από το 1955.

Η Κύπρος και τον τρόπο έχει και την οικονομική δυνατότητα διαθέτει. Ας θωρακίσουν οι εκάστοτε κυβερνόντες και πολιτικοί το νησί, {όπως ακριβώς κάνει και το Ισραήλ}, για να νοιώσουν οι ελληνοκύπριοι την ασφάλεια και τη σιγουριά που τους αρμόζει.

Έπειτα όλοι γνωρίζουμε ότι, οι διαβουλεύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα και οι συνεχείς συζητήσεις, μπορούν να διεξαχθούν σε άλλη βάση, όταν ο αντίπαλος υπολογίζει και διακρίνει τη δύναμη σου, κυρίως τη στρατιωτική.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Άρχοντες, πλούσιοι και φτωχοί                             Η λευτεριά στην πύλη σου

για σένα έχουν μιλήσει.                                          το θρόνο της θα στήσει

Πριγκίπισσα σ’ονόμασαν                                       κι’ αυτόν που σε βασάνισε

και διαλεκτό διαμάντι.                                           σκληρά θα τιμωρήσει.

Που σ’όλη τη Μεσόγειο

καμιάν δεν βρίσκεις άλλη.                                     Μην μαραζώνεις κόρη μου

                                                                               νύμφη της Μεσογείου.

Αμμόχωστος η πόλη μου,                                     Η  τύχη σου φυλάσσεται

το κύμα της σφυρίζει.                                           στον κόρφο του Αγίου.

Απλώνεται στα πόδια της

και σιγομουρμουρίζει.                                          Μην κλαις κυρά μου όμορφη

                                                                              κανείς δεν θα σ’αγγίξει.

Κράτα γερά Αμμόχωστος                                    Είν’ ο Θεός από ψηλά

του Τεύκρου θυγατέρα.                                       που εσένα προστατεύει.

Μια μέρα οι καμπάνες σου                                  Κι αν χρειαστεί για να σωθείς

θα σχίσουν τον αέρα.                                           και κάτω θα κατέβει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

1η Οκτωβρίου: Η Κύπρος γιορτάζει την ημέρα της Ανεξαρτησίας της υπό τουρκική κατοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: