Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δράσει κατά των χωρών που πουλάνε διαβατήρια: Πρώτη η Κύπρος

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους. Δεξιά ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να δράσει κατά των κρατών-μελών που έχουν προγράμματα πώλησης των διαβατηρίων τους, μετά τις αποκαλύψεις στην Κύπρο, που την υποχρέωσαν να αναστείλει το πρόγραμμα, γράφει η εφημερίδα The Times (κείμενο Hannah Lucinda Smith).

“Οι χώρες που επιθυμούν να είναι μέλη της ζώνης Schengen δεν μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν τα δικαιώματα των πολιτών τους, που είναι ταυτόχρονα και δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ” δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής Sven Giegold (Κόμμα Πρασίνων).

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι χώρες που έχουν τέτοια προγράμματα. Η Κύπρος και η Μάλτα προσφέρουν υπηκοότητα, σε όποιον επενδύσει τουλάχιστον €2,5 εκ. σε ακίνητα, ή 1,1 εκ. στο εθνικό χρέος.

Άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δίνουν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας, ως αντάλλαγμα σε επενδύσεις. Μετά από κάποια χρόνια μόνιμης κατοικίας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν υπηκοότητα.

Παρόμοιο πρόγραμμα προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία προσφέρουν υπηκοότητα για μόνο $250.000  επένδυση.

Στη συνέχεια αναφέρεται εν συντομία η υπόθεση της Κύπρου. “Αυτό που με σόκαρε περισσότερο είναι ότι ήταν σαν να συμπεριφέρονταν πάντα έτσι. Συνωμοτούσαν για να προσφέρουν υπηρεσίες σε εγκληματίες, με έναν απολύτως σοκαριστικό τρόπο” δήλωσε ο Giegold αναφερόμενος στην υπόθεση της Κύπρου και στο ρεπορτάζ του Al Jazeera.

ΠΗΓΗ: The Times, Cyprus halts cash-for-passports scheme as EU plans crackdown

Γενικός Εισαγγελέας: Ντροπή για τη χώρα τα πρόσφατα γεγονότα, τεράστιες οι προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: