Οι καυγάδες του Ερντογάν με πολλές χώρες έχουν καταφέρει ισχυρό κτύπημα στην τουρκική οικονομία

File Photo: Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. EPA, ERDEM SAHIN




Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 12,1% από 8,9% την Τετάρτη, τονίζοντας ότι η αναμενόμενη πτωτική τάση το β` εξάμηνο του έτους δεν είχε υλοποιηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η λίρα πρόσφατα αποδυναμώθηκε λόγω των εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διαμάχη με τη Γαλλία, τη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα και τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η κεντρική τράπεζα άφησε το βασικό της επιτόκιο στο 10,25% την περασμένη Πέμπτη και αύξησε το παράθυρο καθυστερημένης ρευστότητας  (late liquidity window)  στο 14,75%, λέγοντας ότι έχουν ήδη επιτευχθεί αυστηρότεροι όροι στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μετά τα μέτρα  για τον περιορισμό των κινδύνων πληθωρισμού.

Για το ίδιο θέμα σε ενημερωμένο δημοσίευμα του Reuters με παράθεση των δηλώσεων του διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Murat Uysal, ο οποίος υπερασπίζεται την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 10.25% και να αυξήσει το ποσοστό καθυστερημένης ρευστότητας (late liquidity window rate), τονίζοντας ότι ο κύριος λόγος για αυτό είναι η  παγκόσμια αβεβαιότητα   λόγω της πανδημίας COVID-19.

Επίσης και CNBC, όπου επισημαίνεται, συν τοις άλλοις, ότι η έλλειψη προβλεψιμότητας του Erdogan, καθώς και ο έλεγχος που ασκεί στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία έχει θεωρηθεί λιγότερο ανεξάρτητη τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό  το νόμισμα της χώρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο φιλόδοξος γαμπρός του Τούρκου προέδρου.

Νέο ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου: Ο Ερντογάν παγιδευμένος σε φαύλο κύκλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: