Οι ειρωνείες Ερντογάν κατά ΗΠΑ βύθισαν το νόμισμα: Για πρώτη φορά 1 δολάριο = 8 λίρες

File Photo: Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη. EPA/ERDEM SAHIN




Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ένα ψυχολογικό όριο που θεωρείται κομβικό για τους επενδυτές.

Οι αιτίες για την κατάρρευση της λίρας είναι βεβαίως πολλές αλλά η πρόσφατη διπλωματική φιλονικία με τις ΗΠΑ για την αγορά των S 400 προσθέτει ένα ακόμη επεισόδιο, που ίσως αποδειχθεί όμως καθοριστικό.

Αλλωστε και το Reuters αποδίδει την ιστορική πτώση της λίρας στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες και σημειώνει τα εξής:  «Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, ο καυγάς με τη Γαλλία και η διαφωνία της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα δικαιώματα των θαλασσίων ζωνών καθώς κ η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχον όλα τους αναστατώσει τους επενδυτές».

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

Η ισοτιμία της λίρας το πρωί της Δευτέρας έπεσε για πρώτη φορά στα χρονικά στο 8.05 ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 1.1% σε σχέση με την Παρασκευή.

H διακύμανση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου

Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια κομματικής ομιλίας και αφού επανέλαβε τις έξαλλες επιθέσεις κατά Μακρόν, αλλά και ενός Ολλανδού πολιτικού αρχηγού, ο οποίος τον εμφάνισε σε σκίτσο ως τρομοκράτη, έστρεψε τα βέλη του και κατά των ΗΠΑ λέγοντας:

«Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουν κυρώσεις. Εσείς δεν έχετε αντιληφθεί με ποιον χορεύετε. Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην καθυστερείτε. Είπατε ‘στείλτε πίσω τους S400`. Εμείς δεν είμαστε κράτος φυλής. Είμαστε η Τουρκία εμείς, η Τουρκία», ανέφερε.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Με πληροφορίες από Reuters, Ahval

 

Προκαλεί και τις ΗΠΑ ο Ερντογάν: Μην αργείτε τις κυρώσεις για τους S-400, ειρωνεύεται ο Σουλτάνος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: