Οι “Γκρίζοι Λύκοι” οργάνωσαν τα πογκρόμ κατά Αρμενίων σε δυο πόλεις της Γαλλίας [video]

File plhoto: Αρμένιοι της Γαλλίας διαδηλώνουν κατά της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν μπροστά στον Πύρο του Αϊφελ στο Παρίσι, Γαλλία. 25 Οκτωβρίου 2020. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON μέσω ΚΥΠΕ




Πορεία με στόχο Αρμένιους πολίτες σε δυο γαλλικές πόλεις οργάνωσαν οι “Γκρίζοι Λύκοι” της Τουρκίας, σύμφωνα με γαλλική αντιρατσιστική οργάνωση και την οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αρμενίους της Γαλλίας, μεταδίδει το Ahvan.

Mια ομάδα περίπου 250 ατόμων που φώναζαν απειλές εναντίον των Αρμενίων πραγματοποίησε πορεία στις πόλεις Vienne και Décines-Charpieu, και οι δυο κοντά στη Λιόν, το βράδυ της Τετάρτης.

Οι μετέχοντες στην πορεία σχημάτιζαν με τα χέρια τους το σήμα των “Γκρίζων Λύκων” και ούρλιαζαν απειλές όπως “θα σας σκοτώσουμε Αρμένιοι”, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος της Décines-Charpieu, Λοράνς Φοτρά.

Η βρετανική εφημερίδα The Independent γράφει ότι ένας άνδρας που καταγράφεται σε βίντεο ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά: “Πού είσαστε Αρμένιοι; Πού είσαστε; Είμαστε εδώ π***ς γιοί”.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ξέσπασαν επεισόδια με χρήση μαχαιριών και σφυριών ανάμεσα σε φιλο-Αρμένιους διαδηλωτές και μέλη της τουρκικής μειονότητας στην πόλη Vienne. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Δυο οργανώσεις, η Διεθνής Ενωση Κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA) και το Συντονιστικό Συμβούλιο Αρμενικών Οργανώσεων στην Γαλλία (CCAF) ζήτησαν την απαγόρευση των “Γκρίζω Λύκων” στην Τουρκία, σύμφωνα με το Vice.

“Γάλλοι πολίτες αρμενικής καταγωγής πρέπει να είναι σε θέση να ζουν με ασφάλεια στσην Γαλλία, χωρίς να γίνονται στόχος πράξεων βίας και ρατσιστικού μίσους” αναφέρει στη ανακοίνωσή του το CCAF.

Παρότι κανείς Αρμένιος δεν τραυματίστηκε, με τον περισσότερο κόσμο να παραμένει σπίτι λόγω των απαγορεύσεων για τον κορωναϊό αλλά και τη διάλυση της πορείας από την αστυνομία, εκπρόσωπος του CCAF αναφέρει ότι το περιστατικό “προκαλούσε πολύ τρόμο … και θύμιζε τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας”.

Η γαλλική αντιρατσιστική οργάνωση LICRA επίσης ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις αυτές έμοιαζαν με “πογκρόμ” και ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “πρέπει να διαλυθούν”.

“Οι Γκρίζοι Λύκοι, μια βίαιη υπερεθνικιστική τουρκική οργάνωση, χθες οργάνωση στην  Vienne και την  Décines πραγματικά “πογκρόμ” εναντίον μελών της Αρμενικής κοινότητας. Η  @_LICRA_ ζητεί δικαιοσύνη γι’ αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις. Αυτά τα κινήματα πρέπει να διαλυθούν!”

Η  Valérie Boyer, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Ρεπουμπλικάνων επίσης καταδίκασε την πορεία με ανάρτηση στο Twitter,

“Τούρκοι χτυπούν την αστυνομία στην #Vienne και θέλουν να καταδιώξουν τους Αρμενίους όπως το 1915. Μέχρι πότε η Γαλλία θα παραμένει ουδέτερη;  Μέχρι πότε θα κλείνουμε τα μάτια μας στον τουρκικό επεκτατισμό; Γιατί να περιμένουμε και να μην επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία;”

Σημειώνεται πως και η Ενωση Αστυνομικών της Λιόν ανακοίνωσε τραυματίες άνδρες της από την επιχείρηση διάλυσης της πορείας των Γκρίζων Λύκων.

Η Λιόν είναι το κέντρο της Αρμενικής κοινότητας στην Γαλλία και η  Décines-Charpieu φημίζεται για την μεγάλη αρμενική κοινότητά της στην περιοχή της Λιόν όπου και βρίσκεται το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας”, αναφέρει το  Vice.

Η Γκρίζοι Λύκοι έχουν απαγορευτεί στην Αυστρία από το 2019 ενώ τα κόμματα της αριστεράς ζητούν την κατάργησή τους και στην Γερμανία.

Ο πρώην αρχηγός των Γκρίζων Λύκων,  Abdullah Çatlı, ήταν ενεργός στην Γαλλία τη δεκαετία του ΄80, έχοντας πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας το 1984 και επιχειρήσεις εναντίον της Αρμενικής οργάνωσης  ASALA.

Το 1981 το μέλος των Γκρίζων Λύκων Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη ΙΙ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην Ιταλία. Ο Αγκτσά ήταν επίσης υπεύθυνος για την δολοφονία του αριστερού δημοσιογράφου  Abdi İpekçi σε μια περίοδο πλολιτικής βίας στην Τουρκία η οποία οδήγησε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Ο Αγκτσά είχε καταδικαστεί σε ισόβια αλλά δραπέτευσε με την βοήθεια των Γκρίζων Λύκων, πριν σταλεί να δολοφονήσει τον Πάπα.

ΟΙ Γκρίζοι Λύκοι έχουν μακρά ιστορία συνεργασία με το τουρκικό  Εθνικιστικό κόμμα (MHP), το οποίο σήμερα αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ερευνα της MENA Studies που πραγματοποιήθηκε μετά από επεισόδια στην Αυστρία τον περασμένο Ιούνιο, εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 μέλη των Γκρίζων Λύκων μόνον στην Γερμανία. Ορισμένα μέλη τους πιστεύεται ότι έχουν εισχωρήσει σε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Με πληροφορίες από The Independent, Vice, Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ερντογάν τώρα θυμήθηκε ότι η “αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: