Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και οι δυσκολίες λόγω των κινήσεων της Άγκυρας και της εκλογής Ερσίν Τατάρ, η σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, το σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυπριακή πολιτεία και η απαξίωση των θεσμών από την κοινή γνώμη, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλου των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.

Προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα θέματα που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο και τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας και η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που προκάλεσε αντιδράσεις μελών της Ιεράς Συνόδου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Άναψε κόκκινο στον Οδυσσέα» γράφει στο κύριο της θέμα για σύγκρουση θεσμών για τις πολιτογραφήσεις και αυστηρή τοποθέτηση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επανάκαμψη του κορωνοϊού στην Κύπρο και φιλοξενεί απόψεις ειδικών για το πώς «γίναμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές». Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη της τετραπληγικής Μιράντας Συμεωνίδου που είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών και Φίλων και δεν μπορεί να μιλήσει, ωστόσο επικοινωνεί με τον γραπτό λόγο μέσω προγράμματος στον υπολογιστή της.

Με τίτλο «Ένα κράτος διαφθοράς χωρίς σοβαρούς θεσμούς», ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα παρουσιάζει διαδικτυακή έρευνα, αναφέροντας ότι ντροπή και αηδία αισθάνθηκε το 92% των ερωτηθέντων μετά την προβολή του βίντεο του Al Jazeera. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί ανάλυση για την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας γράφοντας, «Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος, Μόσχα οι Λεμεσού – Κύκκου».

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ώρα για ‘τσεκ-ματ’», γράφει στο κύριο του θέμα ότι κινήσεις στο διπλωματικό παιχνίδι γίνονται από τους εμπλεκόμενους ενόψει αναμενόμενων σχεδιασμών στο Κυπριακό αλλά και τα Ελληνοτουρκικά. Αλλού γράφει ότι η εκλογή Ερσίν Τατάρ στην τ/κ ηγεσία άλλαξε τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Δικαιοσύνης στον «Φ» που αναφέρει ότι «όσοι παρανόμησαν θα λογοδοτήσουν για το πρόγραμμα επενδύσεων».

Με τίτλο «Συγκάλυψη με παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με τα χρυσά διαβατήρια επιχείρησε χθες η Κυβέρνηση και δε δίστασε να βάλει στο παιχνίδι τον Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι εργοτάξιο και σκουπιδότοπος έγινε το κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νίκη Τατάρ εξυπηρετεί Τούρκους και Τ/κ Εθνικιστές.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Ο Γενικός Εισαγγελέας λέει στον Γενικό Ελεγκτή να κοιτάξει τη δουλειά του», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Σαββίδης δηλώνει ότι είναι ο θεματοφύλακας του συντάγματος μετά από νέα επίθεση του Ελεγκτή αναφορικά με τις έρευνες για τα διαβατήρια. Αλλού φιλοξενεί ανάλυση για την νίκη Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι η εξέλιξη αυτή θολώνει τα νερά για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εστιάτορες θεωρούν ότι οι Κύπριοι δεν θα αλλάξουν τις συνήθειες τους και θα γευματίζουν νωρίς για να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνομιλίες υπό την απειλή προσάρτησης», γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ, ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας, επαναφέρει στο τραπέζι σχέδια λύσης τύπου Ταϊβάν και Κοσσόβου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Γαλλία δέχεται πιέσεις μεταξύ πανδημίας και φονταμενταλισμού. Αλλού αναφέρεται σε βαρύ χειμώνα λίγο πριν από τις εκλογές λόγω των αποκαλύψεων του  Al Jazeera.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παταγώδης αποτυχία του πολιτικού συστήματος», γράφει ότι πάγκοινη θλίψη, θυμό και αποκαρδίωση προκαλεί η εικόνα του δημόσιου βίου που υπό το βάρος των πολλών σκανδάλων, ολισθαίνει στη στενωπό της ολοκληρωτικής απαξίωσης και αποστροφής. Αλλού γράφει ότι τα βρίσκει σκούρα ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τρικλοποδιά του Ερντογάν.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο και γράφει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο lockdown.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θάλεια Νεοφύτου/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: