Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι χθεσινές «εκλογές» στα κατεχόμενα και η ανάδειξη των δύο μονομάχων, του Ερσίν Τατάρ και του Μουσταφά Ακιντζί, που θα διεκδικήσουν την ηγεσία των Τ/κ στο β γύρο την ερχόμενη εβδομάδα μονοπωλεί τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

H «Αλήθεια» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο Ερχιουρμάν βγάζει ‘πρόεδρο’», στο οποίο αναφέρεται στη διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και γράφει ότι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί είναι οι δύο μονομάχοι της ερχόμενης Κυριακής, με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του δεύτερου γύρου. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη της Άννας Αριστοτέλους, διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, η οποία δηλώνει πως ο υπερπληθυσμός αποτελεί το αγκάθι στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Στο νήμα Τατάρ – Ακιντζί σε απρόβλεπτο β’ γύρο» αναφέρεται στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και σημειώνει πως «εκλογική» μάχη χωρίς φαβορί και αουτσάιντερ αναμένεται να διεξαχθεί στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στις 18 Οκτωβρίου, με τους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί να επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά. Σε άλλο θέμα ο «Π» δημοσιεύει οδοιπορικό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος έσπασε το φράγμα των 2.000 συνολικών κρουσμάτων Covid-19, με τον Οκτώβριο να είναι ο χειρότερος μήνας όσον αφορά την πανδημία με τον αριθμό των περιστατικών να ανέρχεται σε 242.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Άντεξε στην πίεση ο Ακιντζί», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Τουρκία άσκησε ασφυκτικό πρέσινγκ στον Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης άντεξε στην πίεση και πέρασε άνετα στον β’ γύρο, διατηρώντας μικρή διαφορά από τον εκλεκτό της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, ενώ αναφέρεται σε θρίαμβο της αποχής, καθώς η προσέλευση περιορίστηκε στο 54,72%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα χρέη του κράτους για απαλλοτριώσεις μειώθηκαν κατά 307 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι παρά τη φθίνουσα πορεία των οφειλών, εξακολουθούν να είναι μεγάλοι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Αλλού αναφέρεται στο φόνο 36χρονης Λευκορωσίδας στη Λεμεσό, με την Αστυνομία να αναζητεί τον 29χρονο Λιθουανό, εναντίον του οποίου εκδόθηκαν ένταλμα σύλληψης.

H «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κρίσιμη μάχη για λύση ή διχοτόμηση» και γράφει ότι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη θέση του ηγέτη των Τ/κ την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της Λευκωσίας, την οποία πραγματοποίησε η ΕΔΟΝ και γράφει ότι ζητείται από τις κυπριακές Αρχές να διεξάγουν έρευνα για ποινικά αδικήματα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: