Η επικράτηση του εθνικιστή Τατάρ στα κατεχόμενα εξυπηρετεί την επέκταση του Ερντογάν στη Μεσόγειο

Ο νέος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνεται στους οπαδούς του στην κατεχόμενη Λευκωσία. EPA, BILGE BEBEK




Στη νίκη του εθνικιστή Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου αναφέρεται ο Luca Sebastiani στην ιστοσελίδα affaritaliani.it με τον χαρακτηριστικό τίτλο:» “Εκλογές” στην (κατεχόμενη) Βόρεια Κύπρο, κερδίζει ο Τατάρ: Ο Ερντογάν επεκτείνεται κι άλλο στη Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων ο Sebastiani αναφέρει:

«Ο Tatar είναι υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών στο νησί και υποστηρίχθηκε έντονα από την Τουρκία κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος (παράνομος) ψευτο-“πρόεδρος” ευχαρίστησε δημόσια την «πατρίδα» για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19. Στην (παράνομη) “Βόρεια Δημοκρατία”, αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα, νίκησε, λοιπόν, το εθνικιστικό και αυτονομιστικό όραμα της χώρας.

Ο Ακιντζί αντιπροσώπευε τη φωνή εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που πιέζει για μια ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο και την επανένωση του νησιού. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν μια ισχυρή πόλωση μεταξύ των δύο πλευρών, σύμπτωμα μιας κοινωνίας βαθιά διχασμένης».

Ως προς τα μελλοντικά σενάρια ο Sebastiani υπογραμμίζει:

«Η Κύπρος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής λόγω των αυξανόμενων αντιθέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα ύδατα του νησιού.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ολοένα και πιο καυτή περιοχή, δεδομένου ότι εκτός από τις πρόσφατες (εντυπωσιακά αυξανόμενες) εντάσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, τα συμφέροντα της Αθήνας και της Άγκυρας αναμιγνύονται επίσης με εκείνα ορισμένων χωρών της λεγόμενης περιοχής «Mena» (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

Η νίκη του Ersin Tatar θα ενισχύσει το δεσμό μεταξύ της Άγκυρας και της (παράνομης) “ΤΔΒΚ”, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Akinci είχε ξεθωριάσει ακριβώς λόγω των μετριοπαθών και συμφιλιωτικών ιδεών του.

Ο νέος (παράνομος) “πρόεδρος” θα υποστηρίξει την παρουσία της Τουρκίας, η δεύτερη αναπόφευκτα θα κατευθύνει τις πολιτικές του (κατεχόμενου) “Βορρά”, ενώ οι προσπάθειες ειρήνης με τους Ελληνοκυπρίους θα γίνουν πιο περίπλοκες. Πράγματι, για τον Ερντογάν είναι απαραίτητο να έχει τον έλεγχο του βορείου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου για να αιτιολογεί τους επεκτατικούς του ισχυρισμούς στη Μεσόγειο.

Το νησί από το 1974, έτος της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, στην πραγματικότητα χωρίζεται στα δύο, με τον θύλακα -που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα- στα βόρεια και την Κυπριακή Δημοκρατία στα νότια, χωρισμένη από μια λωρίδα προστατευτικής περιοχής υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Μια ρήξη που στο εγγύς μέλλον, δεδομένων των αποτελεσμάτων των εκλογών, κινδυνεύει να γίνει ακόμη πιο έντονη».

ΠΗΓΗ: affaritaliani.it , Elezioni Cipro Nord, vince Tatar: Erdogan si allarga ancora nel Mediterraneo

Ο Ερντογάν δημιουργεί τη “νέα τουρκική αυτοκρατορία” εκμεταλλευόμενος την αδύναμη Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: