Η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την ΑΟΖ εκνεύρισε τους Τούρκους

File Photo: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σε μια κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος AbdelFattah elSissi επικύρωσε τη Συμφωνία καθορισμού Θαλασσίων Ζωνών που υπέγραψε η χώρα του με την Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.

Η διμερής συμφωνία έχει χαρακτηριστεί από πολλές πλευρές απάντηση στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, κίνηση που πυροδότησε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε περιοχές που το άρθρο χαρακτηρίζει αμφισβητούμενες.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΕΝΑ αναφέρει πως, η Συμφωνία, με την υπογραφή του AbdelFattah elSissi δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης χθές, Σάββατο.

Η επικύρωση της Συμφωνίας έλαβε χώρα περισσότερο από δυο μήνες μετά την υπογραφή της από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών στο Κάιρο. Το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα που έχουν στην οικονομική εκμετάλλευση των πλούσιων σε φυσικό αέριο ζωνών της Μεσογείου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου “άχρηστη” υποσχόμενος να διατηρήσει σε ισχύ το αμφιλεγόμενο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Egypts president signs strategic maritime deal with Greece

Για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία καλεί το Newsweek

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: