Η Ελλάδα τιμά τους Γάλλους φιλέλληνες: Στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ξεναγείται στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πύλου, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» STR




Άρθρο με τίτλο: «Για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα τιμά τους Γάλλους φιλλέληνες», δημοσιεύει στην εφημερίδα Le Figaro η Alexia Kefalas.

Από τον Victor Hugo έως τον Eugène Delacroix, από τη Mme de Staël έως τον Hector Berlioz, πολλοί Γάλλοι καλλιτέχνες κινητοποιήθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας όταν ξεσηκώθηκε ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Αυτή η επέτειος, που εορτάζεται φέτος, προκαλεί μια αναβίωση του πατριωτισμού στην Ελλάδα, όπου η φιλία με τη Γαλλία δεν έχει ξεχαστεί.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος:

Τι κοινό έχουν η μυθιστοριογράφος και φιλόσοφος Mme de Staël, ο ζωγράφος Eugène Delacroix, ο συνθέτης Hector Berlioz, οι συγγραφείς Victor Hugo και Chateaubriand; αναρωτιέται η δημοσιογράφος.

Όλοι βρέθηκαν, μέσω των έργων τους ή των ενεργειών τους, στο πλευρό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του μακρού πολέμου της ανεξαρτησίας, που οδήγησε τη χώρα στην απελευθέρωση μετά από τετρακόσια χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Ονομάζονται «φιλέλληνες», ετυμολογικά, «φίλοι της Ελλάδας». Οι συνεισφορές τους ήταν καθοριστικές για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.

Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα ετοιμάζεται να τους τιμήσει με την ευκαιρία της διακοσίων ετών από την Ελληνική επανάσταση (1821-2021).

«Η λίστα των Φιλελλήνων είναι τόσο μακρά όσο και διεθνής. Στη Γαλλία, δεν είναι όλοι διάσημοι όπως ο Delacroix ή ο Hugo, αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κίνημα. Πολύ νωρίς, οι περισσότεροι συμμετείχαν στη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσουν τους Έλληνες να ξεσηκωθούν ενάντια στην οθωμανική κατοχή. Πράξεις ανδρείας συνεχίστηκαν κατά την ανοικοδόμηση της χώρας », εξηγεί η Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

«Οι περισσότεροι Γάλλοι φιλέλληνες κινητοποιήθηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, βλέποντας μια συνέχεια σε ένα κίνημα που συνέπεσε με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελληνική Επανάσταση είναι στην πραγματικότητα μια επανάσταση ενάντια στην Τουρκοκρατία. Η κ. De Staël θα είναι μία από τις πρώτες που θα συγκεντρώσει κεφάλαια για την προμήθεια όπλων στους Έλληνες, ξεκινώντας ήδη από το 1816 », προσθέτει, αναφέροντας λεπτομερώς την έκταση του φιλελληνισμού στην ιστορία της χώρας και τον κυρίαρχο ρόλο της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι βρέθηκαν στο πλευρών των ξεσηκωμένων Ελλήνων αρκετά νωρίς, από πραγματική φιλία ενώ οι Βρετανοί και οι Ρώσοι είχαν άλλες φιλοδοξίες και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται στα έργα του Delacroix για να ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη, «Σφαγή της Χίου», και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», καθώς και σε άλλους φιλέλληνες και στα έργα τους, όπως ο Chateaubriand , ο Victor Hugo ή ο Hector Berlioz.

(…)

Ο όρος φιλελληνισμός διατηρεί το πλήρες νόημά του σήμερα, με μεγάλα ονόματα όπως η Jacqueline de Romilly. Παραμένει το σύμβολο μιας σημαντικής εξωτερικής επιρροής στο πλαίσιο ενός κινήματος, που έριξε ένα καθεστώς τεσσάρων αιώνων. «Γι ‘αυτό είναι λογικό να βλέπουμε σχολεία, ομάδες και άτομα, όλους τους Φιλελλήνες, όλο το 2021, να έρχονται για να γιορτάσουν αυτά την επέτειο μαζί μας. Επειδή παρά τις περιοριστικές υγειονομικές συνθήκες, που μας οδήγησαν στο να τροποποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αισθανόμαστε μια πραγματική επιθυμία συμμετοχής», αναφέρει η Γιάννα Αγγελοπούλου.

(…)

Η τρέχουσα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενθάρρυνε έναν νέο πατριωτισμό που παρέμενε αδρανής τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ελλήνων.

Η επανειλημμένη παραβίαση του θαλάσσιου χώρου της χώρας από ερευνητικά σκάφη που αναζητούν υδρογονάνθρακες στον πυθμένα του Αιγαίου, μαζί με πολεμικά πλοία, τάραξαν την κοινή γνώμη.

Πολλοί βλέπουν στους εορτασμούς του τέλους του Οθωμανικού ζυγού, την ανάγκη να δείξουν ότι η Ελλάδα, μια μικρή χώρα με πολύ μικρότερο πολεμικό δυναμικό από τον Τούρκο γείτονά της, μπορεί όχι μόνο να αντισταθεί στον επιτιθέμενο αλλά και να υπερασπιστεί μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης.

Αυτή η ψυχολογική διάσταση υπερβαίνει τον απλό πατριωτισμό. «Οι Έλληνες επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση μετά τον περιορισμό λόγω κορονοϊού, μετά από δέκα χρόνια οδυνηρής οικονομικής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα μια βάναυση εξαθλίωση του πληθυσμού, με δραστική πτώση του εισοδήματος», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Προφανώς, κοιτάζοντας πίσω, η χώρα έχει χρεοκοπήσει πολλές φορές από το 1821 και πάντα ανέκαμπτε. Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να την μεταφέρουμε στις νέες γενιές. Καθώς μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, μπορούμε, το 2021, ενωμένοι, να ενσαρκώσουμε ένα ειρηνικό και γαλήνιο μήνυμα του πατριωτισμού μας ».

(…)

Αναλυτές και ιστορικοί βλέπουν σε αυτό το αναδυόμενο φαινόμενο την ανάγκη της προσκόλλησης σε μια εμβληματική νίκη του παρελθόντος, προκειμένου να αντληθεί δύναμη από αυτή και να υποστηριχθεί το παρόν και το εγγύς μέλλον. Ένα είδος εθνικής θεραπείας, της οποίας η κορύφωση θα είναι η 25η Μαρτίου 2021, εθνική εορτή για την ανεξαρτησία, όταν αναμένονται στην Ελλάδα πολλοί αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο Emmanuel Macron.

ΠΗΓΗ: Le Figaro – Alexia Kefalas

Ο Ερντογάν δημιουργεί τη “νέα τουρκική αυτοκρατορία” εκμεταλλευόμενος την αδύναμη Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: