Η Ελλάδα συμμετέχει στο “έπος” των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας για τους S-400: Το Κογκρέσο απαιτεί απαντήσεις…

FILE PHOTO:Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια προετοιμασίας παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




Ξεκίνησε τη Δευτέρα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία είχε ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 – και συγκεκριμένα για να παρακολουθήσει μαχητικά F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που επέστρεφαν από μια πολυμερή άσκηση τον Αύγουστο, γράφει η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα Defense One, που ασχολείται με αμυντικά θέματα.

Προσθέτει: Εάν το δημοσίευμα λέει την αλήθεια – δηλαδή, εάν η Άγκυρα ενεργοποίησε το ραντάρ για να εντοπίσει ένα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος μιας άλλης χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ – θα σήμαινε ότι οι απειλές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν κάνει ελάχιστα για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400, που είναι σημείο μίας έντονης διαμάχης.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να ξέρει αν πραγματικά συνέβη.

Το Πεντάγωνο έχει σιωπήσει για το επεισόδιο. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε μόνο ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «γνωρίζουν αυτές τις αναφορές». Και στο Κογκρέσο, δύο γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έστειλαν μια επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Τετάρτη ζητώντας να μάθουν αν τα δημοσιεύματα του Τύπου ήταν αληθινά, προτρέποντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις, που έχουν ήδη αργήσει πολύ. Οι γερουσιαστές λένε ότι οι κυρώσεις απαιτούνται από το νόμο από τη στιγμή που η Τουρκία απέκτησε το ρωσικό σύστημα.

«Οι αναφορές αυτής της ενεργοποίησης καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αντιστρέψει την πορεία της και την αγορά αυτού του συστήματος», έγραψαν οι γερουσιαστές Chris Van Hollen (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και James Lankford, (Ρεπουμπλικανός από την Οκλαχόμα). “Η πρόσφατη αναφερόμενη ενεργοποίηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία για τον εντοπισμό των αμερικικανικής κατασκευής F-16 υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.”

Η αγορά του S-400 από την Άγκυρα το 2017 πυροδότησε ανησυχίες ότι το εξελιγμένο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας θα έστελνε στη Μόσχα ευαίσθητες πληροφορίες για αεροσκάφη και δίκτυα του ΝΑΤΟ. Το Κογκρέσο διατηρεί «ήσυχα» παγωμένες τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από τα μέσα του 2018 λόγω αυτού του θέματος. Αφού η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400, πέρυσι, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα στο παρελθόν, σε μια δοκιμαστική πράξη, που στόχευσε σε ένα από τα δικά της αμερικανικής κατασκευής F-16 – ένα επεισόδιο που προκάλεσε ακόμη περισσότερους νομοθέτες στο Κογκρέσο.

Την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να δοκιμάσει το σύστημα την επόμενη εβδομάδα σε μια τοποθεσία στην επαρχία της Σινώπης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, το πυραυλικό σύστημα, το οποίο έχει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να παρακολουθεί αεροσκάφη που πετούν στον ουρανό, όπου είναι γνωστό ότι πετούν συχνά στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι η Τουρκία «δεν ενεργοποιεί τις μπαταρίες, αλλά ελέγχει τον εξοπλισμό καθώς και την ετοιμότητα του τουρκικού προσωπικού» – μία αόριστη γλώσσα που αφήνει ανοιχτές πολλές δυνατότητες.

Αλλά οι αναλυτές εντός και εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτήν την τελευταία πρόκληση, εάν αποδειχθεί αλήθεια.

Η Τουρκία έχει ήδη αποκτήσει τους S-400 και είναι απίθανο να εγκαταλείψει το εξαιρετικά ακριβό αυτό κομμάτι πολεμικού υλικού, λένε οι αναλυτές. Και παρόλο που το Κογκρέσο προέτρεψε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι μέχρι στιγμής απρόθυμος να τις επιβάλει. Δεν είναι σαφές εάν αυτό το τελευταίο περιστατικό θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης της Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις αναφορές για ενεργοποίηση των S-400: “Αντιδρούμε με σφοδρότητα”, λένε…

Σύμφωνα με έναν νόμο του 2017 που είναι γνωστός στην Ουάσιγκτον με το ακρωνύμιο, CAATSA, οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις σε κυβερνήσεις που συνάπτουν μια σημαντική αγορά πολεμικού υλικού από τη Ρωσία. Οι νομοθέτες επιμένουν ότι η συμφωνία για τους S-400 πληροί αυτόν τον ορισμό.

“Εάν ενεργοποιούν τους S-400, πιθανότατα τους χρησιμοποιούν με κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο Thomas Karako, εμπειρογνώμονας πυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. “Αλλά η χρήση δεν είναι το κριτήριο για τις κυρώσεις CAATSA».

«Το βάρος της απόδειξης δεν είναι να καθιερωθεί η «ακατάλληλη» χρήση – ας πούμε, ενάντια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε ο Καράκο. «Η γλώσσα του νόμου CAATSA αφορά την παράδοση όπλων από τη Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε τη χρήση του CAATSA.

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα αυστηρά στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να θέσει σε λειτουργία τους S-400», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η συναλλαγή για τους S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση μας και στη σχέση με το ΝΑΤΟ, καθώς και σε κίνδυνο πιθανών κυρώσεων CAATSA».

Ωστόσο, το φερόμενο περιστατικό υποδηλώνει ότι η Άγκυρα προχωρά με τη λειτουργία του συστήματος. Οι S-400 αποτελούνται από μια θέση εντολών, εκτοξευτές πυραύλων και ένα ισχυρό ραντάρ που μπορεί να εντοπίσει πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα από εκατοντάδες μίλια μακριά.

«Τα ραντάρ δεν κάθονται και κοιτάζουν. Σε λειτουργία παρακολούθησης, ρίχνουν για να δουν αν αναδύεται κάτι», είπε ο Καράκο. «Αλλά όταν βρουν κάτι, πρόκειται να βάλουν περισσότερη ενέργεια στον στόχο και να το παρακολουθήσουν».

Ο Πομπέο επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Κρήτη και την Κύπρο τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υποστήριξε ρητά την Αθήνα και τη Λευκωσία για τη δικαιοδοσία τους σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα.

«Μας απασχολεί βαθιά η συνεχιζόμενη έρευνα της Τουρκίας για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη”, δήλωσε ο κ. Πομπέο στις 12 Σεπτεμβρίου”, στη Λευκωσία.

Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και η αντιπαράθεση για τους S-400 υπήρξε το κεντρικό ζήτημα, η εισβολή του Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2019 στη Συρία δημιούργησε επίσης μια σημαντική διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι αναλυτές και νομοθέτες υποστήριξαν ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία δείχνει ότι απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και πάει προς τη Ρωσία – ή, σχετικά, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες ρωγμές στη σχέση για να προσπαθήσει να αρπάξει την Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ. Ακόμα άλλοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία κάνει μόνο ό, τι έκανε πάντα: να πάρει τακτικές και στρατηγικές αποφάσεις με βάση αυτό που θεωρούσε το συμφέρον της.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της εκτελεστικής εξουσίας, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν έντονα το κόστος μιας βαθύτερης διάσπασης με την Τουρκία.

Οι επικριτές – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νομοθετών – λένε ότι η φερόμενη χρήση του συστήματος είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ ήταν πολύ ήπια στην Τουρκία.

«Αυτό απέχει πολύ από τη μέγιστη πίεση και από το να αναγκάσεις τους συμμάχους να πράξουν το σωστό», είπε ο Καράκο. «Το τίμημα της αποτυχίας της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις έγινε πλέον όλο και πιο εμφανές».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Defense One

“Βομβες” γερουσιαστών στον Πομπέο: Έχει ενεργοποιήσει η Τουρκία τους S-400 εναντίον των F-16;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: