Οι ελιγμοί του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση, η “διάγνωση” του Spiegel

File Photo: Το ερευνητικό Oruc Reis. EPA, TURKISH ENERGY MINISTRY




Το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel Online, αναφέρει, μεταξύ άλλων: Αν το δει κανείς νηφάλια, πρόκειται για ένα ερευνητικό πλοίο που ταξιδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι ελιγμοί «Oruc Reis» αποτελούν έκφραση μιας διαμάχης για το φυσικό αέριο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. 

Και προσθέτει τα εξής:

Το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» που έστειλε η Τουρκία για να αναζητήσει κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως του Καστελλόριζου, έπρεπε να έχει επιστρέψει στη βάση του την Πέμπτη. Αλλά τώρα η Τουρκία παρέτεινε την αποστολή του. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το πλοίο θα παραμείνει επιτόπου μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Η αποστολή παρατάθηκε, παρά την πρόσφατη αύξηση της διεθνούς πίεσης στην Άγκυρα να υποχωρήσει στη διαμάχη για το φυσικό αέριο. Στη Σύνοδο Κορυφής τους στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις «εκ νέου μονομερείς και προκλητικές ενέργειες» και να επιδείξει προθυμία για συζήτηση.

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασαν εκ νέου την «πλήρη αλληλεγγύη» τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιδικία για το φυσικό αέριο.

Εκτός από την Τουρκία, τα δύο μέλη της Ε.Ε. εγείρουν αξιώσεις για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Εκεί ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και έκτοτε υπάρχει έντονη αντιδικία για την εκμετάλλευσή τους. Η κυβέρνηση στην Αθήνα υποστηρίζει ότι το «Oruc Reis» πλέει σε ελληνικά ύδατα, και γι’ αυτό το λόγο η Άγκυρα με αυτές τις αποστολές παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Το «Oruc Reis» βρίσκεται για άλλη μια φορά από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην αμφισβητούμενη περιοχή. Το ερευνητικό πλοίο στάλθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο σε αυτά τα νερά, όπου και παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες. Η προσωρινή απόσυρσή του από την περιοχή είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι η κρίση θα εκτονωνόταν, οι οποίες όμως εξανεμίστηκαν μετά την εκ νέου αποστολή του πλοίου.

Η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή. Το γεγονός αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες στην Ε.Ε. ότι η διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: Spiegel Online, Türkei verlängert Gas-Erkundungsmission

Στολτεμπεργκ: Ευρεία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό “αποσυμπίεσης” Ελλάδας – Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: