Οι δικαστές μπορούν να θεραπεύσουν τις πληγές που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

File Photo: Η Μάγδα Φύσσα στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε το παιδί της… ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Εκτενές ρεπορτάζ για τη ναζιστική οργάνωσηΧρυσή Αυγή και τη δίκη της που ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα, δημοσιεύει στην εφημερίδα Observer, η δημοσιογράφος Helena Smith.

Αναφέρει σχετικά:

Υπάρχουν λίγες στιγμές στην ιστορία ενός έθνους, που μια απόφαση μπορεί να θεραπεύσει τα λάθη του παρελθόντος. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι μια ομάδα τριών δικαστών θα το κάνει ακριβώς αυτό, όταν στις 11 π.μ. την Τετάρτη θα εκδώσει απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, το νεοφασιστικό κόμμα που εξέπληξε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας.

«Θα είναι καλό για την ψυχική υγεία της Ελλάδας», δήλωσε ο αριστερός συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς, του οποίου οι επίμονες έρευνες για την υπερ-εθνικιστική οργάνωση βοήθησαν στην αποκάλυψη της καταχθόνιας ιδεολογίας και του ενστερνισμού της βίας. «Προσβλέπουμε όλοι σε τρία άτομα να κάνουν ό, τι είναι σωστό για την προστασία της δημοκρατίας».

Λίγες ετυμηγορίες αναμένονται με τόση ανυπομονησία. Ακόμη λιγότερες καθυστέρησαν τόσο καιρό. Η δίκη, η μεγαλύτερη δικαστική διαδικασία κατά Ναζί από τη Νυρεμβέργη, ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015.

68 άτομα, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως πολιτική ομάδα. Αστυνομικοί που φέρεται να υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο εδώλιο.

Οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν σθεναρά τις κατηγορίες. Μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, ομολόγησε το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα, ενός δημοφιλούς αντιφασιστή ράπερ, του οποίου ο θάνατος προκάλεσε το ξήλωμα της ομάδας.

Βουλευτές που εκπροσωπούσαν το ξενοφοβικό μπλοκ μέχρι την εκλογική του ήττα τον Ιούλιο του 2019 κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας, κατοχή όπλων και χρήση βίας για την εξάλειψη αυτών που αντιλαμβάνονται ως εχθρούς. Όπως ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος που ίδρυσε το νεοναζιστικό κίνημα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ισχυρίζονται ότι είναι θύματα πολιτικών διώξεων.

Ωστόσο, σχεδόν πεντέμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης, η συνήθως διαιρεμένη πολιτική τάξη της Αθήνας είναι ενωμένη με την πεποίθηση ότι η απόφαση αυτής της εβδομάδας θα είναι τόσο καθαρτική όσο είναι αποφασιστικής σημασίας. Γράφοντας στην εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου, ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα εκφράζουν τη χαρά τους για το «τέλος της Χρυσής Αυγής».

«Η Ελλάδα υπέφερε όσο ελάχιστες χώρες από τον ναζισμό», έγραψε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Θρήνησε θύματα, έζησε τραγωδίες, υπέμεινε καταστροφή. Γι ‘αυτό και τον πολέμησε. Στη χώρα μας λοιπόν δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του”. Αποκαλώντας την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής έναν ιστορικό σταθμό για την Ελληνική Δημοκρατία, ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές βρέθηκαν ενώπιον των φρικτών τους πράξεων. Για χρόνια βύθισαν τις γειτονιές μας στον τρόμο και στο αίμα. Οι χρυσαυγίτες δεν είναι πια στο κοινοβούλιο και μετά την ολοκλήρωση της δίκης, τα μέλη αυτής της εγκληματικής συμμορίας πρέπει να βρεθούν στη φυλακή, πρόσθεσε.

Η ετυμηγορία αναμένεται να είναι το τέλος της τελικής παρακμής της Χρυσής Αυγής. Τσακισμένη από έριδες, αποστασίες και εσωτερικές αντιπαραθέσεις κατέρρευσε, όταν δεν κατάφερε παρά λίγο να περάσει το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο το 2019. Ωστόσο, καμία χώρα στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είδε μια εμφανώς ναζιστική ομάδα να κυριαρχεί στην εθνική σκηνή.

Το άρθρο κάνει εκτενείς αναφορές στο ιστορικό της Χρυσής Αυγής, στην είσοδό της στο Κοινοβούλιο, στον ηγέτη της Νίκο Μιχαλολιάκο, στην ιδεολογία και στις πρακτικές της. Σημειώνει:

Για τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα θύματά της, ο στόχος είναι η καταδίκη της ηγεσίας του κόμματος, όχι μόνο των μελών των χαμηλότερων κλιμακίων που συντόνιζαν τις επιθέσεις και κρατούσαν αναμμένους πυρσούς. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει εκατοντάδες ενοχοποιητικά βίντεο και περισσότερα από 6.000 έγγραφα με μαρτυρίες που περιγράφουν την ιεραρχική και στρατιωτική δομή του κόμματος.

Σε ένα βιντεοκλίπ, ο υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου,  Χρήστος Παππάς, εμφανίζεται να διδάσκει σε παιδιά πώς να κάνουν τον τέλειο ναζιστικό χαιρετισμό και να φωνάζουν «Χέιλ Χίτλερ». Μεταξύ ενός πλήθους ναζιστικών ειδών που ανακαλύφθηκε από την αστυνομία στο σπίτι του, τα βίντεο αποτελούν μέρος του φακέλου της υπόθεσης εναντίον του Παππά, γιου αξιωματικού  και στενού συνεργάτη του πρώην δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής, που υπάγονται τώρα στο σύστημα προστασίας μαρτύρων, έχουν επίσης δώσει πλούσια εικόνα για τις εσωτερικές λειτουργίες του κόμματος.

«Η απόφαση του δικαστηρίου θα στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», δήλωσε στην Observer η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Φύσσα.

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών Metron Analysis την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το αποσχισθέν από τη Χρυσή Αυγή κόμμα ‘Έλληνες για την Πατρίδα’, με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη, έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μιχαλολιάκου, συγκεντρώνει σχεδόν το 1,5% των ψήφων, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ίδρυσή του. Μεταξύ των κεντρικών αρχών του κόμματος είναι η πεποίθηση ότι οι Έλληνες σύντομα θα γίνουν μειονότητα, που θα τους ξεπερνούν οι αριθμοί  των μεταναστών στη ίδια τους τη χώρα. “Δεν είναι καλό σημάδι ότι τόσοι πολλοί σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές ήδη συρρέουν σε αυτό το κόμμα”, είπε η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο εθνικό κέντρο κοινωνικών ερευνών. “Αυτό που με ανησυχεί είναι η αποτυχία του ελληνικού κράτους να επιδιώξει οποιαδήποτε ένταξη των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στις ακτές μας. Έχει επικεντρωθεί μόνο στην υποδοχή και αυτό δημιουργεί το χώρο σε εξτρεμιστικές ομάδες για να εμπλακούν. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά το δηλητήριο της ακροδεξιάς μπορεί κάλλιστα να μην έχει τελειώσει”.

ΠΗΓΗ: Observer, Greece puts faith in judges to heal wounds inflicted by Golden Dawn

Η ώρα της απόφασης για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή: Τα εγκλήματα ζητούν τιμωρία [αναδρομή]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: