Η αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη μετά τη συμμαχία του Εμιράτου με το Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Abdullah bin Zayed al-Nahyan (Δ) και Gabi Ashkenazi (Α) με τον Γερμανό ομόλογό τους Χ¨αικο Μάας, στο Βερολίνο. EPA, MICHELE TANTUSSI / POOL




Άρθρο με θέμα την αντιπαλότητα μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Η αναγνώριση του Ισραήλ από τα ΗΑΕ προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, αλλά κυρίως της Τουρκίας, παρ’ότι η ίδια είναι η πρώτη που έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ, εδώ και 7 δεκαετίες.

Τα ΗΑΕ τους τελευταίους 18 μήνες, υπογραμμίζουν ότι η αναγνώριση του Ισραήλ δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το Ιράν και το Abu Dhabi προσπαθεί μέσω διπλωματίας να αποκλιμακώσει την ένταση με το Ιράν, ταυτόχρονα όμως, η ένταση με την Τουρκία έχει φτάσει σε εντελώς νέα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, ως ένα βαθμό είχε ως κίνητρο, την επιδίωξη των ΗΑΕ να εμβαθύνουν τις περιφερειακές τους συμμαχίες, κατά της Άγκυρας και να αυξήσουν την επιρροή τους, καθώς η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών επιτείνεται.

  • “Έχοντας ακούσει απειλές από τούρκους αξιωματούχους, οι οποίες είναι όλο και πιο ηχηρές, οπωσδήποτε βοηθάει να έχεις έναν σύμμαχο όπως το Ισραήλ, γεγονός που αποτέλεσε τον καταλύτη της συμφωνίας” σημειώνει ο Abdulkhaleq Abdulla, ακαδημαϊκός από τα Εμιράτα, ο οποίος συχνά εκφράζει τις κρατικές θέσεις.

Οι “απειλές” ξεκίνησαν όταν η Τουρκία επέτεινε τη στρατιωτική της ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Πριν από την ανάμειξη της Άγκυρας, ο αντιπρόσωπος των ΗΑΕ στη Λιβύη, Haftar, βρισκόταν σε πορεία νίκης, βοηθούμενος από τις τεράστιες ποσότητες όπλων και εξοπλισμού, που του έστελναν τα Εμιράτα.

Όμως η παρέμβαση της Άγκυρας, σταμάτησε την επέλαση του Hafter και διέλυσε τις φιλοδοξίες των ΗΑΕ για επιρροή στη βόρειο Αφρική. Μετά από τον “ορφανό” βομβαρδισμό στρατιωτικής βάσης, την οποία χρησιμοποιούσαν τουρκικά στρατεύματα  στη Λιβύη, ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι (τα ΗΑΕ) “θα πληρώσουν τη σωστή στιγμή” για την ενέργεια αυτή.

Ενώ η Τουρκία κατηγορεί τα Εμιράτα ως απολυταρχική χώρα, που επιδιώκει να γεμίσει με απολυταρχικά καθεστώτα όλη την περιοχή και χορηγει την τρομοκρατία κατά της Τουρκίας, τα ΗΑΕ κατηγορούν τον Erdogan ότι έχει αποικιοκρατικές φαντασιώσεις και ότι σε μια συμμαχία με το Κατάρ, όπου το Κατάρ παρέχει την οικονομική δύναμη και η Τουρκία τη στρατιωτική, ο Erdogan επιδιώκει να καταστεί ο ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ παγκοσμίως.

Αν και ο Σεΐχης Mohammed, γνωστός ως MBZ, είναι ο βασικός ηγέτης της Μέσης Ανατολής που αντιτίθεται στην πολιτική της Άγκυρας, σε ΒΑ Συρία και βόρειο Ιράκ, δεν είναι ο μοναδικός. Η Αίγυπτος, όπως και η Ρωσία στηρίζουν τον Haftar στη Λιβύη και πρόσφατα η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει μια de facto απαγόρευση στις εισαγωγές από την Τουρκία.

  • “Ακόμη και η πρόσφατη ανάμειξη της Τουρκίας στο Nagorno Karabakh, είναι πολύ ανησυχητική, όχι γιατί μας αφορά, αλλά γιατί δείχνει προς τα πού πηγαίνει ο Erdogan” δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Σεΐχης Mohamed επιδιώκει, χρησιμοποιώντας τα πετροδόλαρα, να αυξήσει την επιρροή των ΗΑΕ σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Πακιστάν ως τη Λιβύη. Ταυτόχρονα, το ίδιο επιδιώκει και ο Erdogan  για την Τουρκία. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι.

Στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας Erdogan, η Τουρκία αντιμετωπιζόταν παντού ως ένα κράτος πρότυπο για τη Μέση Ανατολή. Όλα άλλαξαν μετά την εκλογή, Morsi, των Αδελφών Μουσουλμάνων, στην Αίγυπτο. Ήταν η στιγμή που καθόρισε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας  με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η αραβική άνοιξη, ενώ  ήταν μια ευκαιρία για την Τουρκία, ήταν απειλή για τις άλλες χώρες.  

Καθοριστική ήταν η στιγμή που την εξουσία πήρε με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο ο alSisi, το 2013, ο οποίος κατέπνιξε το ισλαμιστικό κίνημα και έλαβε δισ. δολάρια ως βοήθεια από τα Εμιράτα.  Ο Erdogan είδε την εκδίωξη Morsi ως πρόκληση και ως έμμεση απειλή για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει με τον ίδιο.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποπτεύονται το Άμπου-Ντάμπι για έμμεση βοήθεια στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παράλληλα, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που διέφυγαν από την Αίγυπτο.

Για κάποιους αναλυτές, οι εξελίξεις δείχνουν τα όρια της δύναμης των ΗΑΕ:

“Αυτό που συνέβη στη Λιβύη, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του ότι όταν μια σοβαρή δύναμη, υποστηρίξει την αντίπαλη πλευρά, τα Εμιράτα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, καθώς το μόνο που έχουν είναι λεφτά και πωλήσεις όπλων”.

Άλλοι πάλι περιμένουν ότι ο Σεήχης Mohammed θα ενισχύσει τις υπάρχουσες συμμαχίες περαιτέρω. Λίγο αφού υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ εστειλαν τέσσερα F-16 για να συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα.

  • Τα ΗΑΕ στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη και η συμμαχία με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία πρωτίστως, αλλά και με Ισραήλ και Ελλάδα είναι προς αυτή την κατεύθυνση” αναφέρει ο καθηγητής Abdulla.

Erdogan και Σεΐχης Μohammed συναντήθηκαν το 2012, όμως έκτοτε, ο διάδοχος του θρόνου των Εμιράτων προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, τρεις φορές. Επίσης τα ΗΑΕ έχουν βρει έναν ακόμη σύμμαχο στο πρόσωπο του Προέδρου της Γαλλίας, Macron.

ΠΗΓΗ: Financial Times, UAE vs Turkey: the regional rivalries pitting MBZ against Erdogan

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό: Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας εγείρουν ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: