Η ανατομία της τραγωδίας της Αμμοχώστου: Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο 1974 οι δυνάμεις εισβολής του Αττίλα κατέλαβαν το 37% του Κυπριακού εδάφους μέχρι τις παρυφές της πόλης της Αμμοχώστου στα Ανατολικά της νήσου μας.

Στις 8 Οκτωβρίου 2020 τουρκοκύπριοι και τούρκοι έποικοι εισέβαλαν στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου ανεμίζοντας σημαίες της τουρκίας και του ψευδοκράτους, ζητωκραυγάζοντας για την κατάληψη του μέχρι πρόσφατα περιφραγμένου τμήματος της πόλης του Ευαγόρα.

Όσο πόνο, αναστάτωση, απελπισία και οδύνη μου προκαλεί το εγχείρημα, νοιώθω χρέος μου ως Αμμοχωστιανός και ως Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου από το 2012, να καταγράψω τους κυριότερους σταθμούς που οδήγησαν στη σημερινή φάση της τραγωδίας της αγαπημένης μου γενέτειρας.

  1. Η τύχη της Αμμοχώστου «προικοδοτήθηκε» από τις σημαντικές αποφάσεις και τα Ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 αλλά και ….. και από τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού / Ντενκτάς τα οποία κατέγραφαν και προνοούσαν σαφώς και κατηγορηματικώς ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της κατά προτεραιότητα, ως Μ.Ο.Ε. και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
  2. Στις 13/1/2015, ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο John Koenings σε ομιλία του ενώπιον των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, τους κάλεσε να «αρχίσουν να σκέφτονται την επιστροφή της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ Διοίκηση», και δεν . . . έσπασε ούτε μύτη!
  3. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου (στην οποία συμμετείχε και ο υποφαινόμενος) με τον τότε συνομιλητή μας κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, μας δήλωσε απερίφραστα ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου παραμερίστηκε ως Μ.Ο.Ε. κατόπιν επιμονής της τ/κ πλευράς η οποία έθετε ως όρο και προϋπόθεση την αναγνώριση του Αεροδρομίου της Tύμπου που συνεπαγόταν αναγνώριση του F.I.R. και κατά συνέπεια του ψευδοκράτους.
  4. Οι πρώτες πληροφορίες για διάνοιξη του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου από την τουρκία είδαν το φως της δημοσιότητας το 2014 (σχετικά άρθρα μου στον ημερήσιο τύπο ημερομηνίας 29/3/14 και 16/4/14).
  5. Το ενδεχόμενο αυτό επανέφερε με δηλώσεις του ο τ/κ πολιτικός Κουτρέτ Οζερσάϊ το 2017 και εμείς δηλώναμε με εγκληματική αφέλεια ότι πρόκειται για «μπλόφα και παιγνίδια τακτικισμού (εφημερίδα Πολίτης 3/8/2017).
  6. Το ίδιο έτος και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2017, οι τούρκοι «άνοιξαν» για χρήση τούρκων αξιωματικών και φοιτητών την παραλία του Αγίου Μέμνονα, στο νοτιότερο άκρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου και δίπλα ακριβώς από το Δήμο Δερύνειας (Άρθρο μου στις 26/7/17).
  7. Στις 12/11/2018 με τη σύμφωνη γνώμη των Αρχών της κυπριακής Δημοκρατίας «άνοιξε» το οδόφραγμα της Δερύνειας, δίπλα από το τετελεσμένο της παραλίας του Αγίου Μέμνονα, το οποίο μέσω ενός «τούνελ» οδηγούσε προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου (άρθρο μου 28/8/17).
  8. Στις 2/9/19 ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, μετά από μια ημερίδα που διοργάνωσε σε κατεχόμενο ξενοδοχείο της περίκλειστης Αμμοχώστου, κάλεσε τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ να πάρουν στιγμιότυπα και φωτογραφίες μέσα από την περιφραγμένη πόλη.
  9. Στις 8/10/20, άφωνοι, άναυδοι και αποσβολωμένοι, παρακολουθήσαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων μας τ/κ και τούρκους εποίκους να πανηγυρίζουν σε καινούργιους και πρόσφατα ασφαλτοστρωμένους δρόμους των κεντρικών περιοχών της περίκλειστης πόλης, ενώ μερικοί σοφοί ε/κ πολιτικάντηδες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι τούρκοι δεν παραβίασαν το status quo  της Αμμοχώστου, ούτε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης, ούτε τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ε.Ε. γιατί διάνοιξαν μόνο την . . . παραλία και την ακτογραμμή!!!

Μετά την αδρομερή ανάλυση που επεχείρησα των κυριοτέρων  φάσεων και πτυχών της τραγωδίας της Αμμοχώστου, νοιώθω χρέος μου να τονίσω με όση δύναμη έχω, ότι τα χειρότερα και τα τραγικότερα έπονται. Και αυτά θα αποτελέσουν και το τέλος της ένδοξης ιστορίας της πόλης μας.

Μέσα στις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες, οι τούρκοι θα υλοποιήσουν την πρόθεση που ανήγγειλαν σε διάφορες φάσεις από τις αρχές του 2014 μέχρι των ημερών μας, και να καλέσουν επιλεκτικά ελληνοκύπριους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις – και σε συγκεκριμένες περιοχές της περίκλειστης πόλης.

Και αυτό θα αποτελέσει την απόλυτη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της κατοχής ολόκληρης της Αμμοχώστου.

Συναφώς αναφέρω απόσπασμα της απάντηση του τότε ε/κ διαπραγματευτή Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη σε σχετική ερώτησή μου κατά την διάλεξη στο ΚΥΚΕΜ  Λάρνακας / Αμμοχώστου στις 3/5/2017 «. . . Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους των Αμμοχωστιανών θα είναι η κατά….. εξέλιξη και η ταφόπλακα για το θέμα της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της».

  • Χαρακτηριστικός, επί του προκειμένου θέματος, είναι και ο επίλογος της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελευταία αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στις …../8/20 «. . . Για τούτο και η έκκλησή μου να κωφεύσετε σε όσους για δικούς τους λόγους σας καλούν τάχα να επιστέψετε σε μια ελληνικότατη περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ως κατακλείδα του παρόντος άρθρου μου θα ήθελα να επισημάνω ότι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποτέ – από όσα γνωρίζω και θυμάμαι – δεν τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δεν έδωσαν τις δικές τους συμβουλές και παραινέσεις στους δύστυχους πολίτες της Αμμοχώστου που ευρίσκονται προ του τραγικού διλήμματος αν θα ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στον τούρκο κατακτητή ή αν θα επιστρέψουν στη γενέτειρά τους κάτω από τ/κ διοίκηση και πως τοποθετούνται απέναντι στις σαφείς δηλώσεις του πρώην συνομιλητή μας Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά – κυρίως – και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, τολμώ να αναφέρω ότι το εκλελεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, απέφυγε επιμελώς μέχρι σήμερα να καθοδηγήσει με γραπτή και σαφή ανακοίνωση τους Δημότες του για το δί δέον γενέσθαι!

(προς τούτο αναφέρω ότι κατέθεσα γραπτές προτάσεις στις 27/2/14, 18/414.6/5/14, 9/7/14, 29/10/14, 8/12/14, 15/1/15, 20/8/19, 30/8/8, 27/2/20, 21/8/20, 27/8/20, 31/8/20 χωρίς ποτέ και καμμιά ουσιαστική ανταπόκριση).

Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν για όσα τραγικά έχουν γίνει και για όσα καταστροφικά έπονται!

«΄Εκαστος εις τα εφ’ ω ετάχθη»

Ανδρέας Μορφίτης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Κυρώσεις των «27» στην Τουρκία με άμεση εφαρμογή: Τιμωρία πρέπει να ζητήσουν Αθήνα και Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: