Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με την ενέργεια του Ερντογάν στην Αμμόχωστο: Προβληματισμένοι οι Βρετανοί

File Photo: Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Όπως είπε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για τα Βαρώσια. «Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να ζητούν την επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Προβληματισμό για Βαρώσια εκφράζει ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για την κατάσταση στα Βαρώσια και τονίζοντας ότι το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, ο κ. Λίλι μιλούσε σε δεξίωση που παρέθεσε την Πέμπτη στην οικία του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη δεξίωση, ο κ. Λίλι τόνισε πως παρά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε χώρα, η διμερής μας σχέση πάει από το καλό στο καλύτερο.

«Συγκεκριμένα, από τότε που αναλάβατε την εξουσία, κύριε Πρόεδρε, έχουμε δει ιδιαίτερη πρόοδο σε διάφορους τομείς από την εκπαίδευση εώς την άμυνα, από την ενέργεια εώς τη ψηφιακή οικονομία καθώς και τη ναυτιλία. Η υπογραφή της συμφωνίας μη στρατιωτικής ανάπτυξης στις Βρετανικές Βάσεις ήταν ορόσημο αυτή τη χρονιά», ανέφερε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η φιλία Κύπρου – ΗΒ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

Τη δεξίωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, Υπουργοί, αρχηγοί και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζεται η τουρκική πρόκληση με το Barbaros: Δεν φεύγει, νέα NAVTEX νότια της Λεμεσού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: