Η ακροδεξιά ιδεολογία στην Ελλάδα έχει τεθεί πια στο περιθώριο, γράφει η Washington Post

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη (Κ) και τα μέλη του δικαστηρίου στην έδρα όπου συνεχίζεται η διαδικασία με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Άρθρο  των Elinda Labropoulou (Αθήνα) και Chico Harlan (Ρώμη) αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας  Washington Post, στο οποίο επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα τώρα κυβερνάται από κεντροδεξιό κόμμα, ενώ η ακροδεξιά ιδεολογία έχει τεθεί στο περιθώριο.

Όπως προστίθεται, ενώ στην Ευρώπη πολλά ακροδεξιά κόμματα έχουν γνωρίσει άνοδο, ελάχιστα από αυτά, ωστόσο, έχουν χαρακτηριστεί ανοικτά ως φασιστικά, όπως η Χρυσή Αυγή.

Ακτιβιστές και εισαγγελείς, τονίζουν οι συντάκτες, καθώς και πολλοί πολιτικοί, περιγράφουν το κόμμα ως νεοναζιστική οργάνωση, ενώ το λογότυπό του παραπέμπει στη σβάστικα.

Αμέσως μετά την ίδρυση της ΧΑ, τη δεκαετία του ’80, όπως σημειώνεται, το επίσημο περιοδικό του κόμματος περιέγραφε τον Αδόλφο Χίτλερ ως «σπουδαίο άνδρα του 20ού αιώνα».

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η ΧΑ επεδίωξε να κερδίσει την υποστήριξη των πιο αδύναμων πολιτών, διοργανώνοντας συσσίτια και στήνοντας τράπεζες αίματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η γενναιοδωρία της αυτή προορίζεται «μόνο για τους Έλληνες».

Αναφέρεται, επίσης, η ανάρτηση στο Facebook του Αλέξη Τσίπρα, πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, καθώς και δηλώσεις προς το ΑΡ της καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, Βασιλικής Γεωργιάδου, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι αντιμεταναστευτική ρητορική της ΧΑ, εκμεταλλεύτηκε μεν το σύστημα για να εισέλθει στη Βουλή, διατήρησε ωστόσο τη νεοναζιστική της ταυτότητα.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, συνεχίζει το άρθρο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΧΑ καταδικάζει τώρα τις ακραίες θέσεις του κόμματος, ωστόσο, το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να υποδαυλίζει τα εθνικιστικά ένστικτα στην Ελλάδα, κατάσταση ανησυχητική η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας των Ευρωπαίων.

ΠΗΓΗ: Washington Post, Greek court convicts far-right party leaders of running a criminal organization

Μάγδα Φύσσα: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, εύχομαι να είναι και η Πέμπτη σαν τη σημερινή μέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: