Η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα είναι η φωλιά των 18 Rafale: Προετοιμασίες στην Τανάγρα, πυρετός διαβουλεύσεων στο Επιτελείο

Ιπτάμενος της 332 Μοίρας “Γεράκι” μετά από πτήση επιτήρησης στον ουρανό του Αιγαίου. Μια πτήση που ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες και κράτησε μέχρι τώρα από τους φρουρούς της Τανάγρας. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Τεχνολογικό come back της 332 Μοίρας
-Τον Δεκέμβριο οι υπογραφές για τα Rafale
-Οι Γάλλοι φαίνεται ότι παίρνουν τα Mirage 2000
-H 332 και οι αποστολές TASMO

Η 332 Μοίρα «Γεράκι» της 114 Πτέρυγας Μάχης είναι αυτή η οποία πρέπει σταδιακά να προετοιμάζεται καθώς σε λίγους μήνες από τώρα, είναι αυτή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που θα δεχτεί στα υπόστεγά της τα 18 RAFALE F-3R.

Σύμφωνα με Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας η απόφαση αυτή πιστώνεται στον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη ο οποίος φέρεται να σημειώνει πως «αυτό είναι το δίκαιο, το λογικό κι έτσι πρέπει να γίνει». Οι ίδιοι Επιτελείς τόνιζαν ότι το γεγονός της διαθεσιμότητας σε ανταλλακτικά έφερε ένα ντόμινο προβλημάτων στη Μοίρα για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν ιπτάμενοι κι τεχνικοί.

Μάλιστα όπως εξηγούσαν οι Αξιωματικοί η τεχνογνωσία των Μηχανικών της 332 Μοίρας και οι σημειώσεις τους ξεπέρασαν κατά πολύ τις γνώσεις των ίδιων των κατασκευαστών. Αλλά ακόμη και τα «πέτρινα χρόνια» για την 332 Μοίρα οι Μηχανικοί έκαναν τα δικά τους μικρά αλλά τεράστιας αξίας θαύματα κρατώντας ζωντανή μια από τις πιο σημαντικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας και της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας.

Τα Αεροπορικά Επιτελεία Ελλάδας και Γαλλίας, μαζί με στελέχη των εταιριών και της Γαλλικής Διεύθυνσης εξοπλισμών έχουν «στρατοπεδεύσει» στο ΓΕΑ, σε όλους τους κλάδους και κυρίως στον Γ’ Κλάδο Υποστήριξης, με τους Μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία. Παράλληλα πολλές είναι και οι συζητήσεις με την Γαλλική πλευρά για την αγορά των υφιστάμενων Mirage 2000 της 332 Μοίρας.

Ανώτατες πηγές μάλιστα επαναλαμβάνουν ότι ο στόχος είναι το πολύ έως τα μέσα Δεκεμβρίου να μπαίνουν οι υπογραφές και να ξεκινήσει το σπριντ στη συνέχεια για την έλευση των πρώτων αεροσκαφών.

Το Mirage έτοιμο για απογείωση με τους Exocet. Πηγή: Hellas Journal

Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει η επιλογή ιπταμένων και τεχνικών που θα μεταβούν στη Γαλλία για να ξεκινήσει η ταχύρρυθμη εκπαίδευση στο simulator και στη συνέχεια οι πρώτες πτήσεις, αλλά και όλα εκείνα τα μυστικά για τους «χειρουργούς» του εδάφους και των υπόστεγων που δίνουν ζωή σε κάθε αεροπορική πλατφόρμα.

Η 332 έκανε πάντα τη διαφορά στο Αιγαίο…

Μετά από 30 χρόνια η 332 Μοίρα «Γεράκι» έρχεται ξανά στην κορυφή της τεχνολογικής αιχμής της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς όπως όλα δείχνουν είναι η Μοίρα που θα παραλάβει τα μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F-3R που θα προσδώσουν αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο στην Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για την ιστορική Μοίρα που ήταν η κύριος πρωταγωνιστής τη δεκαετία του 1990 στις αναχαιτίσεις στον ουρανό του Αιγαίου ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξειδικεύτηκε στον ρόλο του «φονέα» μονάδων επιφανείας με τα βλήματα τύπου Exocet.

Τα Mirage 2000 της 332 Μοίρας ήταν αυτά που με μια εντολή ήταν πάντοτε έτοιμα ν’ απογειωθούν ανά πάσα στιγμή όλα αυτά τα χρόνια- ακόμη και πριν από λίγες ημέρες κατά την Ελληνοτουρκική κρίση- «φορτωμένα» με το θανάσιμο φορτίο των πυραύλων Exocet, παρέχοντας τη μοναδική ικανότητα ταχείας μετάβασης σε οποιοδήποτε σημείο κρίσης και εξαπόλυσης ενός μεγάλου αριθμού βλημάτων που είναι ικανά να σπείρουν τον όλεθρο σε οποιοδήποτε επίδοξο αντίπαλο.

Τα Mirage 2000 της 332 Μοίρας πάντοτε είναι φορτωμένα και σε επιφυλακή “φορωμένα” με τους πυραύλους Exocet, όπως αυτό της συγκεκριμένης εικόνας. Πηγή: Hellas Journal

Η 332 Μοίρα παρά το γεγονός πως συνέχισε να επιχειρεί με τα 17 μη εκσυγχρονισμένα Mirage 2000 είχε αναλάβει μια από τις πιο κρίσιμες αποστολές που αποτελούσε την τριάδα του βέλους των επιθετικών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. Αναχαίτιση, Κρούση, Ναυτική κρούση), τις γνωστές αποστολές «TASMO» (σ.σ. Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη κατά πλοίων επιφανείας) και παρά το γεγονός των ασφυκτικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της δραματικής μείωσης των προϋπολογισμών, οι άνθρωποι της Μοίρας κατάφεραν να ενσωματώσουν αρκετές βελτιώσεις στον εξοπλισμό των αεροσκαφών, χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας αυξάνοντας τις δυνατότητες που αυτό παρείχε στους ιπταμένους της 332 Μοίρας.

Μάλιστα η ύπαρξη του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους με το συγκεκριμένο οπλικό φορτίο αποτέλεσε για τουλάχιστον δυο δεκαετίες τον πραγματικό εφιάλτη στα σχέδια του τουρκικού ναυτικού επιτελείου καθώς στην ουσία υλοποιούσε στην πράξη μια απειλή που ήταν σχεδόν αδύνατο ν’ αντιμετωπιστεί.

Η προίκα της 332 Μοίρας στα Rafale είναι οι Exocet, αφού επαναπιστοποιηθούν στην πλειονότητά τους, ενώ η φαρέτρα των εκατοντάδων Scalp θα μοιραστεί στη μέση, όπως και οι πύραυλοι αέρος- αέρος Mica ΕΜ & ΙR. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς όπως γίνεται γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές τα 18 νέα μαχητικά θα φέρουν μαζί τους και το νέο τύπο της οικογένειας των MICA, τον πύραυλο NG με βελτιωμένη εμβέλεια.

Πάντως σ’ ότι αφορά τους Γαλλικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξαιρετική φήμη των Exocet ως «φονιάδες πλοίων» από την εποχή που εμφανίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο των Φώκλαντ.

Το ΝΑΤΟ “παίζει” τουρκικά: Η διαχρονικά χαλασμένη «hot line» τηλεφωνική γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: