Οι 27 …ανησυχούν, αλλά είναι απίθανη η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε αυτή τη φάση

Η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union
Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Les Echos, δημοσίευμα της Catherine Chatignoux αναφέρεται στην δικαιολογημένη ανησυχία που προκαλεί στους ευρωπαίους ηγέτες η συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες ενόψει μάλιστα και της διήμερης Συνόδου που συνεχίζεται σήμερα.

Η Τουρκία ενεπλάκη στη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στεκόμενη στο πλευρό των Αζέρων, την ίδια στιγμή που το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis επέστρεψε στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου θέτοντας έτσι τέρμα σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης.

“Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε καμία από τις συνομιλίες όσο το” Oruc Reis “και τα συνοδευτικά του πλοία βρίσκονται εκεί”, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ουάσινγκτον και  Βερολίνο ενέτειναν την πίεσή τους στην Άγκυρα, με τους Αμερικανούς να επισημαίνουν ότι “ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι στρατιωτικοί ελιγμοί δεν πρόκειται να επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου είναι «επικίνδυνη» και «αντιπαραγωγική» εκτιμά ο Didier Billion, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων Iris: «Απορρίπτοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπέρ μιας εθνικιστικής στάσης, ο Erdogan  έχασε μέρος της νομιμοποίησης του όσον αφορά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Εν κατακλείδι η συντάκτης επισημαίνει ότι “κατ’ απαίτηση της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμφίβολα θα εκφράσουν την ανησυχία τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα ελληνικά ύδατα και η τροφοδότηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν φαίνεται να αρκούν για να δικαιολογήσουν την επιλογή κυρώσεων σε αυτό το στάδιο”.

ΠΗΓΗ: Les EchosCatherine Chatignoux, Les Ving-Sept de plus en plus inquiets face à la politique d’Erdogan

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«H προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μάς υποχρεώνει  να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας  του covid.Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμη αρκετά καλύτερα.

Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού, το ξανατονίζω, τοπικού χαρακτήρα, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο (σήμερα).

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ΛαΪκού Κόμματος για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο.

Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Μακρόν: «Την Παρασκευή θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων»

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

   «Αύριο (σήμερα) το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές (σημερινές) συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Πλήρης στήριξη Βέμπερ σε Μητσοτάκη: “Ηρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια στην Τουρκία”

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required