H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας για τα «χρυσά διαβατήρια» και οι προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση, είναι τα κεντρικά θέματα στα πρωτοσέλιδά του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης. Άλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα, είναι οι διαδικασίες για επανέναρξη πολιτικού διαλόγου στο Κυπριακό με τον ΓΓ να δηλώνει δεσμευμένος στην υποστήριξη της διαδικασίας και τον Ερσίν Τατάρ να ζητά συζήτηση και άλλων μοντέλων εκτός από την ομοσπονδία, η αύξηση των κρουσμάτων και η ετοιμότητα των νοσοκομείων, η διανομή των εμβολίων κατά της Γρίπης Α και η μόλυνση οκτώ ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διπλό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Κύπρου» γράφει ότι η Κομισιόν ξεκίνησε χθες εναντίον Κύπρου και Μάλτας τις σχετικές διαδικασίες για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ αύριο το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά «συζήτηση-φωτιά» για το ίδιο θέμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πρώτη του βόμβα έριξε ο Τατάρ για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, αναφέροντας ότι πρέπει να συζητηθούν κι άλλα μοντέλα λύσης εκτός από ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γίνονται έρευνες και για την επάρκεια του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου μετά τη μόλυνση οκτώ ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Επί παραβάσει ως εμποράκος διαβατηρίων», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κομισιόν έχασε την υπομονή της με την Κύπρο και τη Μάλτα και προχωρεί σε διαδικασίες που οδηγούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι μουδιασμένη είναι η αντίδραση του ΟΗΕ μετά την εκλογή Τατάρ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΓΓ του οργανισμού επαναβεβαίωσε χθες την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης «στον κατάλληλο χρόνο», αναφορά που προμηνύει περίοδο βολιδοσκοπήσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι καταγγελία στην Αστυνομία έκανε συγγενής ενός εκ των 8 ασθενών που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια εγχείρησης καταρράκτη στο Απολλώνιο.

Με τίτλο «Βάζει τέλος η Κομισιόν» η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακοίνωσε χθες μόνο την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει για τα επενδυτικά προγράμματα Κύπρου και Μάλτας, αλλά στην ουσία έστειλε μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο αποδέκτη ότι τέτοια προγράμματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ στο μέλλον. Αλλού γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ θα πάει την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχοντας στην ατζέντα του τη λύση δύο κρατών και θα επιχειρήσει να εξηγήσει στην ε/κ πλευρά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντοπίστηκε και μίλησε ο Βρετανός κτηματομεσίτης Τόνι Κ. που σχετίζεται με την υπόθεση των Cyprus Papers.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Στοχοποίηση έβλεπε ο Πρόεδρος το 2019, σήμερα;», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κομισιόν ασκεί έντονη κριτική για την απραξία της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα «υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας». Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε η διανομή της πρώτης παρτίδας εμβολίων για τη Γρίπη Α, την ώρα που οι παιδίατροι εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες τόσο για την ποσότητα όσο και για τις συνθήκες χορήγησης των εμβολίων. Επίσης γράφει ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιλέγουν να συνταχθούν μαζί με τις τράπεζες και εναντίον στα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας, αφού δεν οδηγούν στο δικαστήριο τις υποθέσεις με καταχρηστικές ρήτρες.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail»  στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Βρυξέλλες αναλαμβάνουν δράση για τα χρυσά διαβατήρια», γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας για τα προγράμματα επενδύσεων έναντι υπηκοότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος στην υποστήριξη της διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι τα νοσοκομεία δηλώνουν έτοιμα για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού μετά και τα 152 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση ενόψει», αναφέρεται στους τρεις πυλώνες των προτάσεων για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι απαραίτητες κρίνονται ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα νέα μέτρα δοκιμάζουν και την οικονομία, προκαλώντας μείωση των κρατικών εσόδων. Αλλού γράφει ότι η παγκοσμιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες, η κλιματική αλλαγή και οι μεταβολές στο δημογραφικό, είναι ορισμένοι από τους καθοριστικούς παράγοντες που μεταβάλλουν ριζικά το παγκόσμιο τοπίο σήμερα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θάλεια Νεοφύτου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: