H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και η αύξηση των ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Αμμοχώστου, η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τους ηγέτες της ΕΕ και οι ανακρίσεις με βάση το πόρισμα Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλησιάζει το τέλος του εφιάλτη;» γράφει πως με αγωνία η ανθρωπότητα περιμένει την κυκλοφορία του εμβολίου εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, που αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας της και οι εκτιμήσεις είναι πως ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο αυτού του χρόνου, το πρώτο εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι όλο και πιο κοντά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις οδηγείται η Τουρκία, καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων για τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλού γράφει ότι αλλάζει ο νόμος για τον βιασμό, που οδηγείται αύριο στη Βουλή.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δικηγόροι στο κατώφλι του ΤΑΕ για…εξηγήσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι ανακριτές έπιασαν δουλειά με φάρο το πόρισμα Καλογήρου, που δείχνει ποινικά αδικήματα και ότι κλήθηκε για εξηγήσεις και ανάκριση δικηγόρος για πολιτογράφηση Ιρανού καταζητούμενου, που υποδυόταν Δομινικανό. Αλλού, γράφει πως νέα αρχή για τη Βουλή θέλει να σημάνει από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της θέτοντας επί τάπητος σε σύσκεψη αρχηγών ένα ειδικό πλαίσιο δράσης για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κοινοβουλίου. Σε άλλο του θέμα γράφει πως ο ΟΗΕ είναι προβληματισμένος για τη συνέχεια του Κυπριακού από ό,τι λένε Άγκυρα και Τατάρ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μπαίνει μπροστά η Γαλλία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τους ηγέτες της ΕΕ είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ ενώ αυτό που ξεπέρασε τα όρια της ανοχής από μέρους των Ευρωπαίων ηγετών ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον γενικότερα των κρατών της Ευρώπης και ειδικότερα κατά της Γαλλίας και του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αλλού, γράφει πως έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες αρχές η αυξητική πορεία που διαγράφει ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσηλευτήρια. Σε άλλο του θέμα γράφει πως σιωπηρά αποφασίστηκε η σύσταση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με στόχο την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

«Γονατίζει…το Νοσοκομείο Αναφοράς» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή» που γράφει ότι η αύξηση των ασθενών γονατίζει το Νοσοκομείο Αναφοράς της Αμμοχώστου με την επιστημονική διευθύντρια Αμαλία Χατζηγιάννη να ζητά επειγόντως στελέχωση του σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αλλού, γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να προχωρήσουν στην διαδικασία για πρόσκληση πενταμερούς αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο ηγέτες οι οποίοι θα συναντηθούν στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι εξοντώνει επιχειρήσεις ο περιορισμός του ωραρίου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα Βαρώσια ΄ανοίγουν σε όλο τον κόσμο΄», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Murat Kurum κατά την επίσκεψη του στο μέρος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που άνοιξε πρόσφατα δήλωσε ότι η περιοχή των Βαρωσίων θα αναβιώσει και θα ανοίξει σε όλο τον κόσμο. Αλλού, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη νέα φορολογικά μέτρα και μέτρα για εμπορικές συναλλαγές για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού στην ΕΕ και να αποφύγει την έλλειψη αγαθών και ιατρικού εξοπλισμού. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος γιόρτασε την επέτειο του «ΟΧΙ» στις εκκλησίες μετά την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης που σημάδευε πάντα την 28η Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: