H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η τρομοκρατική επίθεση φανατικού μουσουλμάνου στη Γαλλία, ο οποίος σκότωσε τρεις ανθρώπους, η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία πάνω στις παραμέτρους του ΟΗΕ και το παράθυρο που αφήνει για Πενταμερή, οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για το Βαρώσι, τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο και οι έρευνες στα σπίτια των πρωταγωνιστών του βίντεο του Αλ Τζαζίρα, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επέστρεψε ο εφιάλτης της τρομοκρατίας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στη Γαλλία οι μουσουλμάνοι «παίρνουν» κεφάλια φωνάζοντας «Αλλάχ ου ακμπάρ» δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος». Σε άλλο της θέμα γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλά για πιθανή πενταμερή στο κατάλληλο στάδιο. Αλλού, αναφέρεται στο θέμα των πολιτογραφήσεων και γράφει ότι η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα στα σπίτια Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζη.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο Γκουτέρες δίνει ΄μπούσουλα΄ στους δύο» γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε σαφές μήνυμα στους ηγέτες πως θα πρέπει να συνεχίσουν να κτίζουν πάνω στο ήδη παραχθέν έργο κάνοντας λόγο για λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αλλού, γράφει για τα 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο χθες με τις αντοχές των νοσοκομείων να αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο. Σε άλλο του θέμα γράφει για το τρίτο άκυρο που έδωσε το Ανώτατο στον Γιώργο Παπαδόπουλο για την βουλευτική του έδρα.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μοιράζουν λάφυρα στο Βαρώσι», γράφει στο κύριο της θέμα πως «πάνε και έρχονται οι άνθρωποι του Ερντογάν σχεδιάζοντας τη λεηλασία της κλειστής πόλης» σε μια προσπάθεια ναρκοθέτησης της όποιας προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει πως ανακριτές παρέλαβαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα σπίτια Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζη. Σε άλλο του θέμα γράφει πως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διαδήλωση στη Λεμεσό, έδρασαν οργανωμένα.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ακόμη ψάχνονται για στελέχωση των νοσοκομείων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυβέρνηση οκτώ μήνες μετά την εκδήλωση της Πανδημίας, ακόμη ψάχνονται με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι υποστελεχωμένα και χωρίς οργάνωση. Αλλού, γράφει πως η Τουρκία προχωρά άλλο ένα βήμα προς το «άνοιγμα του Βαρωσιού σε ολόκληρο τον κόσμο». Σε άλλο της θέμα γράφει πως τρέχουν και σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι για τις τελευταίες αιτήσεις απόκτησης «χρυσών» διαβατηρίων παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκεφαλισμός σε γαλλική εκκλησία» γράφει για την επίθεση με μαχαίρι έξω από εκκλησία στη Νίκαια, όπου φανατικός μουσουλμάνος φωνάζοντας ο Θεός είναι μεγάλος, αποκεφάλισε μια γυναίκα και σκότωσε με μαχαίρι άλλα δύο άτομα. Αλλού, γράφει ότι όσοι ταξιδεύουν  στην Αγγλία από την Κύπρο θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τη διαδήλωση στη Λεμεσό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Φουντώνει η λαϊκή οργή», γράφει πως ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής των πολιτών με το μεγάλο σκάνδαλο της βιομηχανίας των «χρυσών» διαβατηρίων. Αλλού, γράφει για οργανωμένη υπόσκαψη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η Τουρκία με την ανάδειξη Τατάρ στα κατεχόμενα προωθεί λύση δύο κρατών στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απάτη καταγγέλλει ο ιδρυτής του Παν. Λευκωσίας» ότι αγνώστου «ποιότητας» αλλοδαποί επενδυτές έχουν πολιτογραφηθεί με βάση το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, επενδύοντας στη δημιουργία των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αλλού, γράφει πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα τουρκικά παιγνίδια με τη λύση των δύο κρατών που σκοπεύουν να οδηγήσουν σε συνομοσπονδία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: