Γιατί το ξαφνικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους S-400: Ο Πομπέο θα μπορούσε να “τελειώσει” το θέμα…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Σούδα. State Department Photo by Ron Przysucha




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400 επανήλθε στη δημοσιότητα μετά το αποκαλυπτικό κείμενο του Βασίλη Νέδου στην εφημερίδα Καθημερινή.

Έγραψε σχετικά:

«Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το γεγονός ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να επισκεφθεί εσπευσμένα τη Λευκωσία και μετά την Κρήτη, όπου βρίσκεται η σπουδαία βάση της Σούδας.

Σίγουρα -και δεν χωράει αμφισβήτηση-, το θέμα των S-400 προβληματίζει τους Αμερικανούς και εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούν στενά την κατάσταση, διότι η «κόκκινη γραμμή», που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ακριβώς η ενεργοποίησή του ρωσικού συστήματος.

  • Βεβαίως, θυμίζω ότι η αρχική «κόκκινη γραμμή» αφορούσε αυτήν καθ’ αυτήν την αγορά των S-400. Αλλά, όπως γνωρίζουμε τώρα από τις αποκαλύψεις πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, τον Αμερικανό Πρόεδρο ενδιέφεραν τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντά του, παρά οι νόμοι του κράτους, που ηγείται…

Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αν οι S-400 έχουν ενεργοποιηθεί τότε οι επιλογές των Αμερικανών για να διασώσουν πάλι την Τουρκία είναι μηδενικές. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που προβλέπουν κυρώσεις στην Τουρκία. Διότι πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτικότητας απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, σε σημείο που οι γειτονικές χώρες δικαιολογημένα θα προβληματιστούν αν η Ουάσιγκτον εννοεί αυτά που τους λέει για την Τουρκία και ειδικά για την υπόθεση των S-400.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι με βάση τις πληροφορίες για ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος, έχει ξεκινήσει μία κινητοποίηση για να εφαρμοστούν οι νόμοι. Προηγήθηκε ήδη η επιστολή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν, που εξέθεσε τον κ. Τραμπ. Μίλησε σχετικά ο γερουσιαστής στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πρόσφατα. Η επιστολή εκείνη, θα έλεγα, πως ήταν η αποκάλυψη μίας μεγάλης και παράνομης συναλλαγής μεταξύ του προέδρου της Αμερικής και του Ερντογάν.

Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας του κ. Τραμπ, αλλά και η προεκλογική περίοδος στην Αμερική, φοβάμαι πως θα σώσουν πάλι την Τουρκία, εκτός αν μας εκπλήξει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ξεχωρίζει από πολλούς άλλους στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Ακούμε από διαφορετικές πηγές ότι πραγματικά ανησυχεί και θα ήθελε να τελειώσει μία και καλή αυτό το θέμα, αν γίνεται και πριν τις προεδρικές εκλογές.

  • Αισθάνομαι ότι ο κ. Πομπέο αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα με την Τουρκία. Οι όποιες αποφάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις εκλογές, για πάρα πολλούς λόγους, με πιο σημαντικό ότι πέραν των πληρωμένων εταιρειών λόμπι, ουδείς έχει να πει ένα καλό λόγο για την κατοχική δύναμη. Οι Αμερικανοί πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν την Τουρκία εχθρική χώρα.

Όμως, ακόμα και αν λάβει την απόφαση ο κ. Πομπέο πρέπει να εγκριθεί αυτή από το Λευκό Οίκο. Και εκεί, μπορεί να αντιμετωπίσει τον …τοίχο, τον κ. Τραμπ, ο οποίος βεβαίως, αν πειστεί ότι θα έχει κέρδη στις εκλογές, μπορεί να πουλήσει όχι μόνο τον Ερντογάν, αλλά και τον …εαυτό του.

Προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του άβουλου, αλλά γνωστού φιλότουρκου, Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στην υπόθεση των S-400 και μάλιστα ευρισκόμενος στην Τουρκία. Φαίνεται ότι πραγματικά το θέμα «κοχλάζει» διότι εάν η Τουρκία όντως τους ενεργοποίησε εναντίον πολεμικών μαχητικών μίας χώρας-μέλους της Δυτικής Συμμαχίας, έχουμε την πρώτη απόδειξη ότι ο Ερντογάν για να επιβάλει την ατζέντα του δεν έχει κανένα πρόβλημα να τινάξει το ΝΑΤΟ στον αέρα.

Δεν είναι απλά τα πράγματα: Σημαντικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επίσημα και δημόσια ότι αυτή η επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των εχθρών της Αμερικής. Άρα τη Ρωσία, και σύμφωνα με την Ιερουσαλήμ, και το Ιράν.

Η Αμερική και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να εγγυηθούν πια ότι ο Ερντογάν δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Και θα φέρουν την ευθύνη διότι οι συνέπειες θα είναι αυτές που ούτε θέλουν να σκέφτονται: ένας περιφερειακός πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο θα συμφωνήσω ότι η Τουρκία κωλυσιεργεί ακριβώς για να εντάξει σε αυτόν όλα τα θέματα, όχι μόνο το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών.

Υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Και αντιλαμβάνομαι ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά περισσότερα πια. Αν καταφέρει να περιλάβει στην αποκλιμάκωση και την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, το κέρδος θα είναι μεγάλο για τον ίδιο, αλλά πάνω απ’ όλα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Αν αποχωρήσει και το “Μπαρμπαρός” θα ομιλούμε για μεγάλη επιτυχία: Μέχρι τότε άστε τους πανηγυρισμούς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: