Για προϋπολογισμό “έκτακτης ανάγκης” ομιλεί ο Πετρίδης: Έγκριση από υπουργικό συμβούλιο

File Photo: O Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης. ΚΥΠΕ




Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός 2021 από το Υπουργικό, με τον Υπουργό ΟικονομικώνΚωνσταντίνο Πετρίδη να κάνει λόγο για προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι οριακά ελλειμματικός, χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 609 εκατ. ευρώ ή 8,7% κάτι που οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων το 2021 για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής του.

«Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2021 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 -2023», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού.

Αναμφίβολα, είπε, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην οποία ετοιμάστηκε και καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός, λόγω των συνθηκών της πανδημίας της COVID-19». Μια πανδημία, πρόσθεσε, «που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την αγορά και την οικονομία και κατ’ επέκταση επηρέασε και τον καταρτισμό του προϋπολογισμού».

Ενός προϋπολογισμού, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «που προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις προκλήσεις τις οποίες δημιούργησε η πανδημία».

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω των προϋπολογισμό του 2021 ως προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης», σημείωσε. Ένας προϋπολογισμός, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος «καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αλλά παράλληλα είναι και ένας προϋπολογισμός που έχει στραμμένο και το βλέμμα του στο μέλλον, στην επόμενη γενιά, την περίοδο ανάκαμψης, την περίοδο των θεσμικών αλλαγών, προς όφελος και των μελλοντικών γενεών».

«Είναι γι αυτό το λόγο που ο προϋπολογισμός του 2021 εμπεριέχει σημαντικά κονδύλια, σημαντικές πρόνοιες, που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία», ανέφερε. Παράλληλα, πρόσθεσε, «υλοποιούνται μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών που θα βοηθήσουν πιο μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι «αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 609 εκατ. ευρώ ή 8,7%». Αυτό, ανέφερε, «οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης και λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων το 2021 που αφορούν την στήριξη εργαζομένων, ευάλωτων ομάδων ή επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, όσο φυσικά και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής που αποσκοπεί στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και στην επαναφορά της οικονομίας σε μια τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης».

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, ο προϋπολογισμός σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον προνοεί αυξημένες δαπάνες στον τομέα και της άμυνας αλλά και της υγείας.

Ανέφερε ότι ετοιμάστηκε «με την φιλοσοφία της ουσιαστικής και στοχευμένης επεκτακτικής πολιτικής, ούτως ώστε – όπως είπα – να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση της πανδημίας όσο αυτή διαρκεί, αλλά να θέσουμε και σημαντικά θεμέλια για το αύριο».  Σε ερώτηση για τα κονδύλια που αφορούν την άμυνα και την υγεία, απάντησε ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα είναι αυξημένος περίπου κατά 64 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός της υγείας υπερβαίνει το 1 δισεκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, «είναι αναμενόμενο ότι ο προϋπολογισμός θα είναι οριακά ελλειμματικός το 2021, χωρίς όμως – και το υπογραμμίζω- να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Αναμένεται, πρόσθεσε, «ότι τα επόμενα χρόνια θα επανέλθει σε πλεονασματική τροχιά».

Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσω τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής, είπε.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Παγκόσμιος σάλος για τα Βαρώσια: Κατέρρευσε η ψευδοκυβέρνηση, ζητείται παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: