Για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία καλεί το Newsweek

Φωτογραφεία αρχείου: Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία via Twitter, @Scavino45




Άρθρο γνώμης στο περιοδικό Newsweek, (του G. Wax) για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία με αναφορά σε Ελλάδα, Κύπρο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού, καλεί τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, της υποστηρίκτριας του στον πόλεμο κατά της Αρμενίας.

Η ισλαμική επιθετικότητα και επεκτατισμός σε περιοχές χριστιανικού πληθυσμού δεν θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα τον 21ο αιώνα. Και όμως είναι ζήτημα και -ακόμη χειρότερα -οι επιτιθέμενοι λαμβάνουν Αμερικανική βοήθεια. Είναι καιρός να απαντήσουν οι ΗΠΑ στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στην Αρμενία, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Οι υποστηρικτικές προς το Αζερμπαϊτζάν ενέργειες της Τουρκίας, συνάδουν με τις προσπάθειες του Erdogan να χτίσει μια νέα ‘Οθωμανική Αυτοκρατορία’, ξεκινώντας επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των Κούρδων όπως και των Ελλήνων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Η Τουρκία-σύμφωνα με αναφορές- βοηθά το Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) και στέλνοντας τους μισθοφόρους που άλλοτε χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Obama για την ανατροπή της Συριακής κυβέρνησης του Bashar al-Assad. Αν το καλοσκεφθεί κανείς, οι μισθοφόροι που πριν λίγα χρόνια ελάμβαναν Αμερικανικό εξοπλισμό, τώρα εμπλέκονται στη βίαιη απόπειρα κατάληψης μιας χριστιανικής κοινότητας 150.000 ανθρώπων, τονίζει ο αρθρογράφος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμπλακεί ο Αμερικανικός στρατός αλλά ότι αρκεί, οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις και διακόπτοντας κατ’ αρχήν, την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, πρέπει να τεθεί το θέμα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, θέμα που απασχολεί το Κογκρέσο πάνω από ένα χρόνο.

Ο αρθρογράφος τονίζει ακόμη, ότι επ’ ουδενί δεν εξυπηρετεί τα Αμερικανικά συμφέροντα η εξαφάνιση ενός αρχαίου χριστιανικού πολιτισμού, αντιθέτως εξυπηρετεί η διατήρηση των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή. Οι Αρμένιοι απώλεσαν μεγάλο μέρος της χριστιανικής τους κληρονομίας επί Σοβιετικής Ένωσης και πρωτύτερα, λόγω της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Τώρα στο Artsakh, παραμένουν ελάχιστα απομεινάρια της κληρονομιάς αυτής που οι ΗΠΑ πρέπει να προστατεύσουν αναγνωρίζοντάς το, καθώς οι Αρμένιοι δεν έχουν την επιθυμία ούτε τη φιλοδοξία, να κατακτήσουν περιοχές πέραν των συνόρων τους.

ΠΗΓΗ: περιοδικό Newsweek, ( του G. Wax), The War on Armenia Threatens American Interests

Σήμερα οι ομοιότητες του Ερντογάν με τους μουλάδες του Ιράν είναι ανατριχιαστικές, γράφει ο David Ignatius

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: