Για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορείται από τις ΗΠΑ ο πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού

FILE PHOTO: Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, με τον πρώην υπουργό Άμυνας του Μεξικού, Salvador Cienfuegos Zepeda, στην Πόλη του Μεξικού. DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού στρατηγός ε.α. Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, που κατηγορείται από τις αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών, διατάχθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στο Λος Άντζελες να παραμείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον ως την επόμενη εβδομάδα, όταν θα γίνει μια πρώτη επίσημη εξέταση της υπόθεσής του.

Η απόφαση ελήφθη αφού συνήγοροι του Σιενφουέγος, ο οποίος συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες την Πέμπτη, ζήτησαν να αναβληθεί η ακροαματική διαδικασία για την κράτησή του. Ο Σιενφουέγος, 72 ετών, παρέστη μέσω βιντεοσύνδεσης από κέντρο κράτησης στην περιοχή του Λος Άντζελες, φορώντας μάσκα. Η προκαταρκτική διαδικασία δεν διήρκεσε παρά πέντε λεπτά.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας (2012-2018), που είχε υποβληθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, αναφέρει πως καταχράστηκε το αξίωμά του προσφέροντας προστασία σε φράξια του καρτέλ Μπελτράν-Λέιβα, διευθύνοντας επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και των διωκτικών αρχών εναντίον αντίπαλων συμμοριών και διευκολύνοντας τη διακίνηση ναρκωτικών, ειδικά διά θαλάσσης.

Η σύλληψη του Σιενφουέγος και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του — αποκαλείται El Padrino, δηλαδή «ο νονός» στο κατηγορητήριο σε βάρος του, το οποίο είχε καταρτιστεί τον Αύγουστο του 2019 αλλά παρέμενε σφραγισμένο ωσότου ο στρατηγός να τεθεί υπό αμερικανική κράτηση — είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην υπουργό Άμυνας του Μεξικού.

Εισαγγελείς αναμένεται να ζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες το άλλοτε στέλεχος της κυβέρνησης επί των ημερών του Ενρίκε Πένια Νιέτο στην προεδρία να μεταχθεί στη Νέα Υόρκη.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λος Άντζελες, United States

Μερικοί δεν έχουν τον …Θεό τους: Ο Κουόμο σταμάτησε γαμήλια τελετή με 10.000 προσκεκλημένους

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal