Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ο Μάας δεν πήγε στην ΄Αγκυρα λόγω των νέων προκλήσεων, η Τουρκία προκαλεί εσκεμμένα

File Photo: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. EPA, FABRIZIO BENSCH, POOL




Η ακύρωση της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία οφείλεται στην εκ νέου πρόκληση της Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάικλ Ροθ στην τουρκική έκδοση της Ντόιτσε Βέλλε. Ανέφερε ότι η Τουρκία πιέζει πολύ εσκεμμένα και ανοιχτά ορισμένα όρια, σπάζοντας συνεχώς τα ταμπού.

Στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΦΕΞ είπε ότι “θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις μας με την Τουρκία, όχι μόνο για μεσολάβηση, αλλά και για να αποτρέψουμε άλλη μία στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Τελικά, αυτό που οδήγησε στην ακύρωση της επίσκεψης ήταν η εκ νέου πρόκληση της Τουρκίας. Δεν είμαι σίγουρος ποιο σκοπό έπρεπε να εξυπηρετήσει ή να επιτύχει αυτή. Τέτοιες προκλήσεις δεν θα μας βοηθήσουν να σημειώσουμε την παραμικρή πρόοδο. Αυτή η περιοχή είναι ήδη πολύ ευαίσθητη”.

Ανέφερε ότι “η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη μας. Αλλά προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να φέρουμε αυτήν τη διαφωνία σε μια πλατφόρμα διαλόγου και ισότιμης ανταλλαγής απόψεων. Αλλά έτσι λειτουργεί η πολιτική και η διπλωματία. Ουδείς εκφεύγει της απογοήτευσης και της διαφωνίας. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας”.

Ο Γερμανός ΥΦΕΞ είπε ακόμη ότι “η Τουρκία πιέζει πολύ εσκεμμένα και ανοιχτά ορισμένα όρια, σπάζοντας συνεχώς τα ταμπού”.

“Η Γερμανία και η ΕΕ προτίθενται πραγματικά να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας όπλων μειώθηκε στο ελάχιστο, δηλαδή σε τομείς όπου μπορεί να παρέχεται υποστήριξη. Μειώσαμε επίσης την εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας μας σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας”, ανέφερε.

“Μια εξωτερική πολιτική που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρήνη δεν θα επιτρέψει την κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης. Αλλά οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η ΕΕ έχει ήδη αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πολλές φορές. Υπάρχουν κυρώσεις και άλλα εργαλεία. Αλλά στόχος μας είναι να μην καταφύγουμε σε αυτά τα εργαλεία. Καταβάλλουμε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να επιλύσουμε πολιτικά τις συγκρούσεις. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι αρκετά ευαίσθητη, αρκετά επικίνδυνη. Δεν θέλουμε να δούμε εκ νέου αύξηση της έντασης”, δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αννα Ανδρέου/ΓΒΑ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αδειάζουν τον Ερντογάν οι Μουσουλμάνοι της Γαλλίας: Δεν διωκόμαστε, είμαστε ελεύθεροι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: