Γερμανία:  Μερικό lockdown μέχρι τέλος Νοεμβρίου επιβάλλει η Μέρκελ – Kλειστά μπαρ και εστιατόρια

File Photo Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων κατέληξε σε συμφωνία για μερικό lockdown. EPA/Guido Bergmann / GERMAN FEDERAL GOVERNMENT




Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε σε συμφωνία για μερικό lockdown στη χώρα προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορωναϊού.

Από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μηνός τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα μένουν προς το παρόν θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωναϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε – και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων εταιριών που θα επηρεαστούν από νέους περιορισμούς.

Μέχρι το 75% των πωλήσεων από τον Νοέμβριο του 2019 θα μπορούσαν να επιδοτηθούν, αναφέρει το “Handelsblatt”, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους.

Οι ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί, όπως η λεγόμενη «μεταβατική» ενίσχυση ή τα επιδόματα εργασίας μικρής διάρκειας, πρέπει να αφαιρεθούν από την επείγουσα βοήθεια. Το κόστος των κρατικών ενισχύσεων εκτιμάται σε οκτώ έως δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό εξαρτάται επίσης από το ποιες βιομηχανίες θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια.

Στόχος να «σωθούν» τα Χριστούγεννα – οικονομικά και κοινωνικά. Το κόστος στην οικονομία για του -έστω light lockdown- υπολογίζεται σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

“Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία”, ζητά η Μέρκελ: Τα έπαιξε(!… Έχουμε πάρα πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας”, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: