Γαλλία και Γερμανία δείχνουν πως εξαντλείται σιγά – σιγά η υπομονή της ΕΕ με την Τουρκία

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υβ Λεντριάν και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου Paris, France,. EPA, YOAN VALAT
Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία “εβδομάδων” για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο αρχικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο είχε κάνει λόγο για προθεσμία “μιας εβδομάδας” – κάτι που ισοδυναμεί με αυστηρό τελεσίγραφο – ενώ στη συνέχεια, μετά από αρκετές ώρες , ακολούθησε διορθωτικό τηλεγράφημα στο οποίο η λέξη “εβδομάδα” αντικαθίσταται με τη λέξη “εβδομάδες”. Προφανώς εκτός από λεκτικό το λάθος έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία…

Ωστόσο, οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, παραμένουν ως έχουν.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει “τις επόμενες εβδομάδες” για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. Στο αρχικό τηλεγράφημα αναφερόταν “αυτή την εβδομάδα”.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Με πληροφορίες από Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με “άγριες” διαθέσεις ο Κουρτς: Να τραβήξουμε γραμμή με την Τουρκία, αλλιώς θα ξεφύγει

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal