Φθινοπωρινή αντεπίθεση ή μπούμερανγκ; Εφ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή τον Σταϊκούρα

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Σε μετωπική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, στο πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής, έχει οριστεί να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή στις 6:00 το απόγευμα και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους.

Αντιπολίτευση ή μπούμερανγκ?

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν το αυτονόητο: Ότι η πρόταση μομφής θα δώσει μία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όπου η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων «θολώνει» όλο και περισσότερο καθημερινά την εικόνα επιτυχίας του α’ κύματος,. αλλά και στα ελληνοτουρκικά, όπου ήδη η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση «εκπτωτικές τάσεις» στις «κόκκινες γραμμές» και αδυναμία διπλωματικής κεφαλαιοποίησης των πλεονεκτημάτων που θα έπρεπε να δίνει στην Ελλάδα η προσήλωσή της, σε αντίθεση με την Τουρκία, στο διεθνές Δίκαιο. Εν ολίγοις εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής, που ονομαστικά στρέφεται κατά του κ. Σταϊκούρα και του νέο πτωχευτικό κώδικα, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή απαρχή φθινοπωρινής αντεπίθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα κυβερνητικά «έδρανα», η πρόταση μομφής, παρά τον  σχετικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε, αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού από τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούν ότι ο δημοσκοπικά χειμαζόμενος ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μία ευκαιρία  να επανέλθει στο προσκήνιο της αντιπολιτευτικής επικαιρότητας, ενώ την πρώτη γραμμή «άμυνας» έδειξε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Γ. Γεραπετρίτης που ουσιαστικά προσήψε στην αντιπολίτευση ότι εν μέσω δύο μεγάλων και παρατεταμένων κρίσεων – υγειονομική και ελληνοτουρκικά- η αντιπολίτευση επιλέγει την οδό της σύγκρουσης για ένα ζήτημα που εν πολλοίς έχει κριθεί στα χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της κυβέρνησης μάλιστα προεξοφλούν ότι τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα -άρση καθεστώτος προστασίας α κατοικίας, επί τα δείνω αναπροσαρμογή του νόμου Κατσέλη, θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκτελεσθέντες πλειστηριασμοί συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων κλπ- μπορεί να μεταβάλουν τη συζήτηση σε επώδυνο μπούμερανγκ κατά του Αλέξη  Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι πλέον το άφθαρτο κόμμα του 2012 που μπορούσε να τάζει στους πάντες τα πάντα».

Αιφνιδιασμός

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης μομφής, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας», λέγοντας:  «Καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Απαντώντας, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής».

Τρεις «μομφές» κατά υπουργών στο παρελθόν

Η πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, που κατέθεσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η τρίτη κατά σειρά εις βάρος υπουργού στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού κατατέθηκε και συζητήθηκε το 1999 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη, με αφορμή το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μια πρόταση που είχε απορριφθεί από 163 βουλευτές ενώ υπέρ της πρότασης είχαν ψηφίσει 127 βουλευτές.

Η δεύτερη πρόταση μομφής σε υπουργό κατατέθηκε και συζητήθηκε το 2001 από τη ΝΔ κατά του υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, με αφορμή την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας. Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίσθηκε από 154 βουλευτές έναντι 125 που την είχαν υπερψηφίσει.

Η τρίτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού κατατέθηκε το 2005 από το ΠΑΣΟΚ κατά του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, Γιώργου Αλογοσκούφη, αλλά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αμέσως την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και έτσι η συζήτηση γενικεύτηκε.

Το μεταπολιτευτικό «κεφάλαιο» των προτάσεων μομφής κατά κυβέρνησης, υπουργών, ακόμα όμως και κατά του Προέδρου της Βουλής, συνολικά έχει μέχρι σήμερα 15 εγγραφές.

* Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

* Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.

* Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή την φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.

* Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

* Το 1996, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

* Το 2007, κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

* Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

* Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

* Το 2014, το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε Πρόεδρο της Βουλής.

* Η τελευταία συζήτηση πρότασης μομφής που συζητήθηκε ήταν το 2018, όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

HJ, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δραματική έκκληση του Πρωθυπουργού: Πρέπει να βγούμε νικητές και στη νέα φάση της πανδημίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: