Φόβοι για νέα χρέη της Ελλάδας: Ο κορωναϊός κτυπά την Ευρώπη και διχάζει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης…

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup. Copyright: European Union




Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte αγωνίστηκε με μεγάλη ένταση ενάντια στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της οικονομικής ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορωνοϊού με μεταβιβαστικές πληρωμές προς τις χώρες που έχουν ιδιαίτερα πληγεί, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Eva Fischer, Thomas Hanke, Gerd Höhler, Regina Krieger, Sandra Louven. Σημειώνουν σχετικά κάνοντας και αναφορά στην Ελλάδα.

Αυτό είχαν προτείνει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Rutte, ηγέτης των «τεσσάρων οικονόμων» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία), ήθελε να χορηγηθούν αποκλειστικά δάνεια -και οδήγησε τη Σύνοδο Κορυφής στα πρόθυρα της αποτυχίας.

Τέσσερις ολόκληρες ημέρες κάθισαν μαζί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, και στο τέλος συμφώνησαν στην κατανομή σχεδόν του μισού ποσού με επιχορηγήσεις. Τρεις μήνες αργότερα προκύπτει ότι η εκστρατεία της ομάδας των τεσσάρων χωρών υπέρ των δανείων έχει μεταβληθεί σε φάρσα. Πολλά κράτη-μέλη δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα για τα ομόλογα του Rutte.

«Δεν θα πάρουμε δάνεια από την ΕΕ, μόνο επιχορηγήσεις», δήλωσε το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στην Handelsblatt. Οι όροι καθιστούν τα δάνεια μη ενδιαφέροντα: Η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί φθηνότερα και ευκολότερα. «Γιατί πρέπει να λάβουμε δάνεια, των οποίων η αποπληρωμή μέσω της ΕΕ θα είναι ακριβότερη για εμάς;», ρωτούν στο Παρίσι.

Παρόμοια λέγονται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη στη Λισαβόνα, αλλά και στην Αθήνα. Το αποκορύφωμα όλων αυτών: Ο Rutte, ο Ολλανδός με τις ραμμένες τσέπες, περιφρονεί ακόμα και ο ίδιος τα δάνεια, για τα οποία αγωνίστηκε τόσο σκληρά.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια από το πακέτο ανασυγκρότησης της ΕΕ, πιθανότατα όμως θα χρησιμοποιήσουμε τις επιχορηγήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών στη Handelsblatt. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι ακόμη προς συζήτηση, δεν θα υπάρξει απόφαση στο άμεσο μέλλον -πιθανώς επειδή οι Ολλανδοί επιθυμούν να περιμένουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές τους τον Μάρτιο.

Οι Βέλγοι, επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία με βάση τον αριθμό των κατοίκων, εκφράζονται κι αυτοί προσεκτικά σε σχέση με τα δάνεια: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επί του σχεδίου ανασυγκρότησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις. Όσον αφορά τα δάνεια, η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς», δήλωσε Βέλγος αξιωματούχος. Όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, τα βελγικά κρατικά ομόλογα έχουν αρνητική απόδοση, δηλαδή οι πιστωτές χάνουν χρήματα επενδύοντας σε αυτά. Το ομόλογο της ΕΕ, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποβεί πιο ακριβό.

«Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι πολλές χώρες δεν θα είχαν κανένα ενδιαφέρον για περαιτέρω δάνεια», δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Προϋπολογισμού Rasmus Andresen. Όχι μόνο για τις χώρες με αρνητικές αποδόσεις, αλλά και για πολλές υπερχρεωμένες χώρες τα περαιτέρω δάνεια απλούστατα δεν είναι ελκυστικά. «Μόνο με άμεσες επιχορηγήσεις για μελλοντικές επενδύσεις θα είναι τα κράτη σε θέση να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους με φιλικό προς το κλίμα τρόπο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δηλώνει πεπεισμένος ο ευρωβουλευτής.

Πριν από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον ακριβή όγκο και τη δομή του πακέτου ανασυγκρότησης των 750 δις Ευρώ, σημειώθηκε μακρά διαμάχη σχετικά με τη σύνδεση των χρημάτων που θα δοθούν ως βοήθεια για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού με την προστασία του κλίματος και το Κράτος Δικαίου, η οποία δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής τους στα μέσα Ιουλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν μεν να θεσπίσουν έναν μηχανισμό για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, αλλά δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν για την ακριβή εφαρμογή του. Η διατύπωση των νομικών κειμένων που απαιτούνται για το «Recovery and Resilience Facility» (RRF) αντιμετώπισε την αντίδραση των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας: Κατά την άποψή τους, η διατύπωση της έννοιας του Κράτους Δικαίου πηγαίνει πολύ μακριά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι τα κείμενα είναι πολύ ήπια και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να συμφωνήσει.

Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς η ταχύτητα θα είναι το κλειδί σε σχέση με την παροχή βοήθειας για τον κορωνοϊό. Μόνο μια γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων θα συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της χειρότερης ύφεσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν δεν υπάρξ ει ζήτηση για τα δάνεια, αυτό μπορεί να μειώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της βοήθειας.//

  • Το τμήμα του άρθρου που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα υπογράφεται από τον Gerd Höhler, έχει τίτλο «Ελλάδα: Φόβος για νέα χρέη» και αναφέρει:

Ούτε καν η φτωχή Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα δάνεια από την ΕΕ. Η Ελλάδα αναμένει 32 δις Ευρώ τα επόμενα χρόνια από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΕ (RRF). Το ποσόν αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ του περασμένου έτους. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα σε σχέση με το ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. 19,5 δις Ευρώ αναλογούν σε επιχορηγήσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να επιστραφούν, και 12,5 δις σε δάνεια.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα αξιώσει αυτά τα δάνεια. Η δημιουργία νέου χρέους είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα. Η χώρα έχει ήδη μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός και του αυξανόμενου νέου χρέους, το ποσοστό θα μπορούσε φέτος να υπερβεί το 200% του ΑΕΠ -το ΔΝΤ προβλέπει για τη χώρα 200,8%. Δεν είναι σαφές πώς τα δάνεια από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΕ θα συνυπολογιστούν στο δημόσιο χρέος.

Σε ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αυξανόμενη ανυπομονησία. «Περιμένουμε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανεισμού», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποια θα είναι τα επιτόκια για τα δάνεια RRF και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποπληρωμή. Η Ελλάδα μάλλον δεν εξαρτάται από τα δάνεια του προγράμματος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η χώρα εισήγαγε το Ευρώ το 2001.

«Θα μπορούσε να έχει πιο νόημα για εμάς να αντλήσουμε οι ίδιοι από τις κεφαλαιαγορές τα δάνεια που παρέχονται ως μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος, χωρίς μάλιστα τους όρους που συνδέονται με τα δάνεια RRF», λέγεται στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Handelsblatt, EUMitgliedstaaten verschmähen die CoronaKredite aus Brüssel

Οι ελιγμοί του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση, η “διάγνωση” του Spiegel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: