Forbes: Η σημαντικότητα της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη. EPA, DIMITRIS TOSIDIS




Στη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας αναφέρεται άρθρο του Christos Makridis που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Forbes με τίτλο «New U.S.-Greek Science Technology Agreement Sets Framework For Bilateral Relationship And Economy»-“Η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα επιστήμης και τεχνολογίας θέτει το πλαίσιο για τη διμερή σχέση και την οικονομία”.

H νέα συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία (Science and Technology Agreement – STA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας παγιώνει ζητήματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και δημιουργεί το πλαίσιο για περεταίρω συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Ήδη εταιρείες τεχνολογίας επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα καθώς η συμφωνία αυτή δείχνει το πώς η έξυπνη άσκηση Δημόσιας Πολιτικής μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αναδυθούν από την ύφεση της παραγωγικότητας, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

  • Η συμφωνία STA, που  υπεγράφη στις 26 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo και του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη αντανακλά την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα σε ζητήματα ψηφιακής οικονομίας, σε μια συγκυρία μάλιστα όπου η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές Δημοκρατίες.

Από το 2017 η κυβέρνηση Trump ευνοεί τις διμερείς συμφωνίες έναντι των πολυμερών και η συμφωνία αυτή έχει καταστήσει ακόμη πιο ισχυρές τις, καλύτερες  από ποτέ, σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η συμφωνία STA είναι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων το οποίο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας στη βάση κοινά αποδεκτών θεσμοθετημένων κανόνων, αρχών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων  για θέματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και περιλαμβάνει οδηγίες για την διευθέτηση διαφορών καθώς και ρυθμίσεις προστασίας εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών.

Είναι πολύ σημαντική η θεσμοθέτηση αυτή καθώς η προηγούμενη συμφωνία του 1980 δεν προέβλεπε τέτοιες ρυθμίσεις. Ήδη η συμφωνία έχει προκαλέσει ένα κύμα στρατηγικών επενδύσεων. Για παράδειγμα, η Microsoft συμφώνησε για την δημιουργία κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, συμφωνία που θα δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα αλλά και που θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς,  όπως τόνισε, και ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith «επιδεικνύει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση».

Η Microsoft εγκαινιάζει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συμφωνίας STA είναι η δημιουργία επίλυσης διαφορών σε σχέση με τυχόν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και η επιτάχυνση των διαδικασιών καινοτομίας.

Πλέον, οι δύο χώρες δεν θα χρειάζεται να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθε φορά που οι κυβερνήσεις τους συνεργάζονται με τις εταιρείες ή όταν οι εταιρείες επιθυμούν επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Αυτού του είδους οι μεγάλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες δεν έχουν μόνον άμεσες επιδράσεις στο επενδυτικό τοπίο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και έμμεσες.

  • Oπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith « δεν είναι κάτι που κάνουμε σε κάθε χώρα» υπογραμμίζοντας έτσι την σημασία της συμφωνίας υπό το πρίσμα των επενδυτών. Επίσης ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Πατέλης τόνισε “ψηφιακοί νομάδες, εταιρείες τεχνολογίας, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων: Η Ελλάδα σας καλεί».

H έρευνά μου, σημειώνει επίσης ο αρθρογράφος, δείχνει ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δημιουργεί κύματα αισιοδοξίας στην αγορά και δημιουργεί το σπινθήρα για την «ανάφλεξη» της οικονομικής δραστηριότητας. Πράγματι ήδη υπάρχουν 14 καταγεγραμμένες εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία επέκτασης των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον μέρος της επιτυχίας προσέλκυσης πρόσθετων επενδύσεων φαίνεται να προέρχεται από την αναδιάρθρωση του κανονιστικού πλαισίου. Για παράδειγμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέβηκε εννέα βαθμίδες στον δείκτη διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Η νέα συμφωνία STA δημιουργεί σημαντική αισιοδοξία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες που εξέρχονται από οικονομικές αντιξοότητες και χρειάζονται μια ώθηση οικονομικού κλίματος που θα δημιουργήσει δυναμική για αύξηση παραγωγικότητας.

Από την εποχή της κρίσης η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει. Τώρα δημιουργείται ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε επανακαθορίζοντας τον εαυτό της να εξέλθει της πανδημίας ως επενδυτικό κέντρο στην Ευρώπη, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Forbes, «New U.S.-Greek Science Technology Agreement Sets Framework For Bilateral Relationship And Economy»

Ανάρτηση Δένδια: Ημέρα τιμής για όσους υπερασπίσθηκαν την εδαφική μας ακεραιότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: