FAZ: Καταρρέει η τουρκική λίρα – Δύσκολα θα αποφύγει ο Ερντογάν προσφυγή στο ΔΝΤ

File photo: H Άγκυρα επίσης καθυστερεί εδώ και δυο μήνες χρήματα για την “άμυνα” λέει το ψευδοκράτος. ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ΚΥΠΕ




Σε «τροχιά κατρακύλας» βρίσκεται η τουρκική λίρα επιτυγχάνοντας αρνητικό ρεκόρ ισοτιμίας με το δολάριο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Αν και η Τουρκία συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και να εκδίδει κρατικά ομόλογα στην αγορά κυριαρχεί η υποψία ότι η Τουρκία προσπαθεί να προστατευτεί από ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση που πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ήδη κακές και γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον ζητούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας λόγω του αντιαεροπορικού S-400 που απέκτησε από την Ρωσία. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποκλείσει την Τουρκία από την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι “τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο 6,375 τοις εκατό, δύο μονάδες υψηλότερα από τον τελευταίο δανεισμό”, και αναφέρει ως παράδειγμα το Μεξικό που έπρεπε να προσφέρει μόνο 1,35% για να δανειστεί 750 εκατομμύρια ευρώ.

«Αναπόφευκτη η προσφυγή στο ΔΝΤ»

«Οι ένοπλες συγκρούσεις, στις οποίες έχει αναμιχθεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και πλέον η υποστήριξή προς την χώρα-προμηθευτή φυσικού αερίου και πετρελαίου Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία, προκάλεσαν διεθνή κριτική.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και την ΕΕ. Επί εβδομάδες ο Ερντογάν αναζητούσε φυσικό αέριο σε αμφιλεγόμενα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος με αποτέλεσμα η ΕΕ να τον απειλήσει με κυρώσεις, οι οποίες αποσταθεροποίησαν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα που εξαρτάται από το εμπόριο με την ΕΕ. Το ότι δεν επιβλήθηκαν τελικά περιορισμοί, δεν ήταν κάτι που βοήθησε την τουρκική λίρα. Την Παρασκευή η ισοτιμία διαμορφώθηκε ως εξής: ένα δολάριο έναντι 7,95 λιρών», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Η DZ Bank βλέπει μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών με δραματικές επιπτώσεις. Τελικά, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί ένα πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ», δηλώνει ο αναλυτής της Commerzbank Tatha Ghose.

HJ με πληροφορίες από Frankfurter Allgemeine Zeitung, του ανταποκριτή Andreas Mihm
Βιέννη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: