Εξοπλιστικός πυρετός: Kαμία έκπτωση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Ελληνικές φρεγάτες σαρώνουν συνεχώς το Αιγαίο, και βρίσκονται πάντα στην καρδιά των τουρκικών προκλήσεων. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

  • Δεν υπάρχει άπλετος χρόνος και πρέπει να παρουσιάσουμε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ολοκληρωμένες στην πολιτική ηγεσία σημειώνουν ανώτατες πηγές

Σε τρεις πυλώνες φαίνεται ότι κινείται το Επιτελείο, μετά τους δυο μήνες της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αφού τα στελέχη σε όλη την επικράτεια πήραν λίγες ανάσες, η σκληρή δουλειά αποτελεί το βασικό μέλημα ώστε όλα τα μέσα να βρίσκονται σε ακόμη καλύτερη κατάσταση από εκείνη όταν ξέσπασε τον Ιούλιο η Ελληνοτουρκική κρίση.

Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς για την επαρκή συντήρηση των υλικών φάνηκε αυτούς τους δυο μήνες, μέσα από χειροπιαστά αποτελέσματα επιχειρησιακών επιτυχιών που έγιναν στο πραγματικό πεδίο.

  • Η πληροφορία που κάνει τη διαφορά…

Ο πρώτος και βασικότερος πυλώνας είναι οι πληροφορίες και η παρατήρηση κάθε κίνησης που κάνει η Άγκυρα τόσο σε πολιτικό όσο και σε τακτικό επίπεδο.

Για παράδειγμα οι τελευταίες navtex που εξέδωσε και είναι για ασκήσεις στον κόλπο της Σμύρνης αφορούν την άσκηση της Στρατιάς του Αιγαίου, του σχηματισμού που δημιουργήθηκε για ν’ απειλεί πάντοτε τ’ ακριτικά νησιά του Αν. Αιγαίου.

Εκεί κάποιοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και βλέπουν όλο αυτό το διάστημα τι κάνουν οι Τούρκοι στη φετινή άσκηση EFES ενώ απ’ εκεί προκύπτουν και συμπεράσματα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μέχρι στιγμής το Επιτελείο έχει φανεί ότι διαθέτει όλες εκείνες τις πρωτογενείς πηγές που θα τους μεταφέρουν την σαφή εικόνα των προθέσεων της Άγκυρας και με αυτό τον τρόπο υπάρχει ο χρόνος της αντίδρασης και της αναδιάταξης του σχεδιασμού.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη φορά που εξήλθε ο Τουρκικός στόλος στο Αιγαίο την 21η Ιουλίου και αναπτύχτηκαν τα Ελληνικά πολεμικά πλοία απέναντί τους, πριν τον απόπλου του ερευνητικού- όπου τελικά δεν βγήκε ποτέ σ’ ένδειξη …καλής θέλησης από τον Τούρκο πρόεδρο- η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ που έπλεε ήδη στην Αν. Μεσόγειο, έλαβε την εντολή να μεταβεί στο σημείο της παράνομης navtex για σεισμικές έρευνες της Τουρκίας.

Δηλαδή το Ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκονταν στην «hot» περιοχή, όχι μόνο του, κι έκανε επίδειξη σημαίας εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αναμένοντας τις επόμενες εντολές αλλά και τυχόν τουρκικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν ήρθαν ή καλύτερα καθυστέρησαν περίπου ένα 15θημερο!

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα πληροφοριών διότι αν ανατρέξουμε πιο πίσω στον χρόνο θα δούμε ότι τα έργα υποδομής και η αυξημένη παρουσία Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο είχαν ξεκινήσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής.

Και το σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες αυτές έφταναν πριν καν ξεκινήσει η εμπρηστική απειλητική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων για τα συγκεκριμένα καθοδηγούμενα από την Άγκυρα περιστατικά .

  • Η Επιχειρησιακή εκπαίδευση και ετοιμότητα

Εκπτώσεις στην επιχειρησιακή εκπαίδευση και ετοιμότητα δεν γίνονται, αυτό είναι ένα μήνυμα που ξεκινά από την πυραμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή από τον ίδιο τον Αρχηγ’ο ΓΕΕΘΑ και φτάνει στα Επιτελεία μέσω των Αρχηγών και του κλάδου εκπαίδευσης.

Μπορεί ο Covid-19 να έκανε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση της ματαίωσης της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου ωστόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και εκπαίδευση δεν σταματά, όπως και τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα δεν είναι ψέμα ότι από την ώρα που έχει ξεσπάσει η πανδημία έως σήμερα στη χώρα μας, ο Covid-19, σ’ έναν οργανισμό χιλιάδων στελεχών, δεν περνά εύκολα τις πύλες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστικές πάντως είναι οι εικόνες που είχαμε δημοσιεύσει προ ημερών από την άσκηση ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τη ΛΟΓΧΗ, μέσα από την οποία και πάλι τα πληρώματα του Π.Ν. κλήθηκαν να επαναπιστοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει τόσα χρόνια πάνω σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου.

Παράλληλα η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι και πάλι αυξημένη καθώς όλες οι κινήσεις οι οποίες γίνονται από πλευράς Τουρκίας μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται να κάτσει σε κανένα τραπέζι διερευνητικού διαλόγου αν πρόκειται να «χάσει».

Αυτό σημειώνουν ανώτατες πηγές και εξηγούν πως όσο η Αθήνα διατηρεί την ίδια στάση, δηλαδή συζητήσεις μόνο για οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τόσο η Άγκυρα θα προκαλεί ώστε να τινάξει αυτό τον διάλογο στον αέρα.

  • Εξοπλιστικός πυρετός…

Δεν υπάρχει άπλετος χρόνος και πρέπει να παρουσιάσουμε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ολοκληρωμένες στην πολιτική ηγεσία σημειώνουν ανώτατες πηγές και γι’ αυτό όπως λέγεται σχεδόν κάθε Αξιωματικός που κινείται στο Επιτελείο, είναι επιφορτισμένος και σε μια επιτροπή η οποία ασχολείται με τα εξοπλιστικά. Είτε αυτά είναι της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε του Πολεμικού Ναυτικού, είτε του Στρατού Ξηράς.

Αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εκείνο που θέλει από τα Επιτελεία, είναι να ξεπερνιούνται οι «παραδοσιακές» γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα πάντα να κινούνται σε ρυθμούς σπριντ. Δηλαδή να γίνονται όλες οι διαδικασίες αν είναι εφικτό και την ίδια μέρα τηρουμένων πάντοτε των προβλεπόμενων αλλά όχι σε ρυθμούς που στο παρελθόν έχουν στοιχίσει κυρίως σε χρόνο.

Το ζήτημα των Rafale προχωρά σημαντικά ενώ το επόμενο ιδιαίτερα μεγάλο στοίχημα είναι το πλοίο που θα φέρει την μεγάλη αλλαγή σελίδας στο Πολεμικό Ναυτικό και ταυτόχρονα θα συμβαδίζει με στρατηγικές συμφωνίες που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

H στάση της Άγκυρας, βήμα-βήμα δείχνει ότι στέλνει για «περίπατο» τις διερευνητικές επαφές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: