Έξω φρενών το αμερικανικό Πεντάγωνο με την Τουρκία: Καταδικάζουμε τη δοκιμή των S-400

File Photo: Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας Μαρκ Έσπερ και Χουλουσί Ακάρ στο ΝΑTΟ. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




«Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζει τις αναφορές για την πιθανή δοκιμή του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία”.

Τα παραπάνω αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Jonathan Rath Hoffman. Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοι στρατιωτικοί είναι έξω φρενών με την τουρκική ενέργεια. Και παρατηρητές πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα οι Αμερικανοί να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

“Εάν είναι ακριβείς (οι αναφορές)”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, “το υπουργείο Άμυνας καταδικάζει έντονα τη δοκιμή αυτή”.

Σημειώνει τα εξής:

“Ήμασταν ξεκάθαροι: ένα σύστημα των S-400 σε λειτουργία δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αντιτασσόμαστε στην αγορά του συστήματος από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά με τις αναφορές ότι η Τουρκία το θέτει σε λειτουργία. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Κάτι τέτοιο κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας (με την Τουρκία)”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου: “Η σχέση της Τουρκίας έχει ήδη ανασταλεί από το πρόγραμμα των F-35 και οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της διμερούς μας σχέσης. ”

Σε πορεία νέας κρίσης οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: