Ευελπιστούμε ο Τατάρ να ανταποκριθεί σε κάλεσμα ΟΗΕ για πενταμερή, λέει ο Κούσιος

File Photo: O Κυβερνητικός Εκπροσώπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, θα ανταποκριθεί σε ένα κάλεσμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για μια άτυπη πενταμερή εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως «θέλουμε να ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας παραγωγικός διάλογος, για να οδηγήσει σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Τατάρ υιοθετεί, με βάση τις εκφρασθείσες θέσεις του, μια προσέγγιση στο Κυπριακό διαφορετική από τα όσα αναφέρονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κούσιος είπε πως «εμείς έχουμε ήδη καθορίσει τις θέσεις μας και τον προσανατολισμό μας για τη διαπραγμάτευση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε τη θέση του κ. Τατάρ όπως θα διατυπωθεί στην άτυπη πενταμερή, σημείωσε, και υπογράμμισε πως «εμείς είμαστε, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτοιμοι να προσέλθουμε στις συνομιλίες για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ και με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα».

Εμείς είμαστε σαφέστατα προσανατολισμένοι προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αρχές και τα δεδομένα που έχω αναφέρει προηγουμένως, ανέφερε, προσθέτοντας πως «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά. Αυτά όμως θα διαφανούν κατά την πορεία των διερευνητικών επαφών που θα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση της πενταμερούς».

Είπε ακόμη πως «ανεξάρτητα με το ποιος ήταν κατά καιρούς ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως πχ να θυμίσω την περίοδο που ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνομιλούσε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και όταν συνομιλούσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και με τον Μουσταφά Ακιντζί γνωρίζαμε και είδαμε τις θέσεις της Τουρκίας η οποία στην ουσία είναι αυτή που σε συγκεκριμένα θέματα και πτυχές του κυπριακού προβλήματος έχει τον αποφασιστικό λόγο».

  • Ο κ. Κούσιος είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία επιλογής του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι καθαρά υπόθεση των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας και το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι σεβαστό, ανέφερε.

«Εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι ο νέος ηγέτης της κ. Ερσίν Τατάρ με τον οποίο θα συνομιλήσουμε και ευελπιστούμε ότι ο κ. Τατάρ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη πενταμερή με τον ίδιο τρόπο που με βεβαιότητα εμείς θα ανταποκριθούμε», ανέφερε.

Σε παρατήρηση πως ο κ. Τατάρ ήταν εκ των πρωταγωνιστών σε ότι αφορά το θέμα της διάνοιξης τμήματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ο κ. Κούσιος απάντησε: «Σαφέστατα και η θέση της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη για την αλλαγή του στάτους κβο της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα των ψηφισμάτων 550 του 1984 και 789 του 1992».

«Έχουμε προβεί σε παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη και είχαμε την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου επιβεβαιωνόταν η προσήλωση στα συγκεκριμένα ψηφίσματα όπως επίσης είχαμε και τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία γίνεται σαφής αναφορά στην Αμμόχωστο και προτροπή για ανάκληση των ενεργειών», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «ένα από τα θέματα τα οποία τίθενται με τα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ όπως αυτά έχουν κατατεθεί στο Κραν Μοντανά είναι η εδαφική αναπροσαρμογή μέσα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, και σαφέστατα ήταν εμπεδωμένο ότι η μείζων περιοχή της Αμμοχώστου, περιλαμβανομένης της περίκλειστης πόλης, θα επιστρέφετο υπό ε/κ διοίκηση».

  • Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση για επάνοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχουν τέτοια πληροφόρηση.

Σημείωσε πως μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη «θα έχουμε επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη για να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση για τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ καθόσον αφορά τη διαδικασία, για να δούμε πώς προτίθεται ο ΓΓ να ενεργοποιηθεί μετά και την πρόσφατή του δήλωση για ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως «είναι προφανές ότι με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερωθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αναστασιάδης: Σεβαστή η ετυμηγορία για Τατάρ, προσβλέπει σε συνάντηση γνωριμίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: